1 april 2016

TEKEN DE PETITIE: Help Lusine en haar familie!

‘Jullie moeten terug naar Armenië.‘ Dat kregen Lusine (16) en haar familie woensdagochtend te horen. Vrienden en kennissen starten een petitie. Roan, een vriend van Lusine: “Ze woont hier al viereneenhalf jaar en heeft hier haar leven. Ze kunnen niet terug.”

Roan Riedijk kent Lusine via de club van de kerk en ze zijn vrienden. Woensdagavond hoorde hij dat Lusine en haar gezin meegenomen waren om te worden uitgezet. Roan: "Dat was wel schrikken. Gisteravond heb ik contact met haar gehad. Het gaat slecht met haar. Ze vertelde dat het kamp er een beetje uitzag als een gevangenis, zoals je die op tv ziet. Ze weet niet goed wat er gaat gebeuren en waar ze terecht zou komen als ze terug zou moeten naar Armenië."

Erica van Gilst is een vriendin van de familie. Erica: "Lusine, Lia en Narek gaan hier naar school, Narek heeft zwemles, ze gaan naar de club van de kerk en naar catechisatie, ze spreken Nederlands: ze hebben hier hun leven hier opgebouwd."

Geestelijke gezondheidzorg
Dat is niet de enige reden waarom het zo belangrijk is dat de familie in Nederland kan blijven. Erica: "Het is voor hen gevaarlijk in Armenië. Het gezin heeft daar ook traumatische ervaringen opgelopen. Bela, de moeder van het gezin is zelfs in Nederland nog wel eens bang dat dit hen iets kan overkomen en kan er nog steeds niet praten over de dingen die ze daar heeft gezien en meegemaakt."

Erica: "Bela en Lusine krijgen al hulp, maar Lia en Narek hebben ook dingen gezien waarvoor ze dit waarschijnlijk ook nodig hebben. De geestelijke gezondheidszorg in Armenië is lang niet zo goed als in Nederland. Door het Sovjetverleden is dit nog niet opgebouwd, behandeling van trauma's is er eigenlijk niet."

Hoe zit het precies met de opvang van vluchtelinggezinnen?
Dhjana Samshuijzen van de organisatie ‘Geen kind aan de kant!’ hielp mee om de petitie te starten. Dhjana: “Als de eerste asielaanvraag van een vluchteling is afgewezen, betekent dit nog niet dat ze uitgeprocedeerd zijn. Ze moeten dan wel uit de opvang en deze vluchtelingen kunnen op straat belanden. Bij gezinnen mag dit niet. Een aantal jaar geleden is hier een wet voor gekomen die ervoor zorgt dat gezinnen in een gezinslocatie komen. Meestal zit een gezin er wel drie of vier jaar. In Nederland zijn dat nu ongeveer 1000 kinderen met hun ouders.” Als de procedure helemaal is afgerond en het gezin toch wordt uitgezet, worden zij opgehaald door de vreemdelingenpolitie.

Dit gebeurde ook bij Lusine en haar gezin. Ze zaten in de gezinslocatie in Goes. Roan: "Er werd aan de deur geklopt om zes uur ’s ochtends en er stonden tien mensen voor de deur. Ze moest zich binnen tien minuten aankleden en ze mocht een paar dingen pakken. De rest werd later ingepakt en naar Kamp Zeist verstuurd. Ze schrok er erg van."

Acties
Op woensdag hebben vrienden en kennissen een brief naar de burgemeester van Goes gestuurd en samen met een advocaat en Defence for Children hopen ze de uitzetting te voorkomen. En dan is er nog de petitie: vrienden, familie en de kerk van Lusine hoopt zo veel mogelijk handtekeningen binnen te halen.

Volg ons