17 april 2016

GASTCOLUMN: Mijn allereerste Tinderdate

Gehaast loop ik door de trein. Eigenlijk heb ik alle tijd maar toch ervaar ik een soort onrust. Ik ben nog op zoek naar iets. Ik weet alleen niet wat. Is het een krantje? Ik zie er een liggen en pak hem op. Om hem vervolgens gelijk weer neer te liggen. Nee, het is niet een krant. Toch was dit wat ik zocht. Al had ik hem maar even vast.

Be the change you want to see in the world, met daarachter een vrolijke smiley. Met pen geschreven door een ongecompliceerde wereldverbeteraar. Achtergelaten op een medium dat doorgaans doordrenkt is van slecht nieuws, zonder kracht. Met boodschappen zonder opdracht, zonder te enthousiasmeren, zonder te activeren. Informatie om te informeren, zonder doel. Opeens is daar de meest confronterende ‘call’ die het leven rijk is. Niet om te bellen met die geile meid onder aan de sportpagina. Maar om eens goed in de spiegel te kijken.

Zelfs een oproep als deze verliest gemakkelijk zijn kracht als je hem niet persoonlijk weet te maken. Vervang daarom ‘world’ maar eens met ‘kerk’, ‘werk’, ‘school’ of ‘stad’. Ben je klaar met je kerk? Kijk eens wat je anders zou willen zien. Misschien wat meer eigentijdse elementen tijdens de dienst of een avond ter bevordering van de gezelligheid? Organiseer hem zelf, activeer anderen, maak een Facebookevent aan, vraag of je een themadienst mag opzetten.

In mijn eigen leven ben ik veel met de thema’s liefde en daten bezig. Zoals bij de Masterclass voor Singles in de Rode Hoed. Samen met drie andere trainers gaan we daarin gesprekken aan met twintigers over hun single zijn. Wat zou je daarin anders willen zien? Wat kun je zelf veranderen? Vragen die ik ook aan mezelf stel. Ik zou graag willen dat we allemaal eens wat vaker spontaan gingen koffie drinken. Dus nodig ik soms voorbijgangers op straat uit.

Dat hoeft gelukkig niet altijd zo direct. Het kan bijvoorbeeld ook via Tinder! Ondanks veel weerstand, maar in het kader van: als datingcoach moet je weten welke mogelijkheden er zijn, heb ik de app vorige week geïnstalleerd. Heel oppervlakkig gebeuren, alle vooroordelen zijn waar. Toch had ik woensdag mijn eerste date en die was werkelijk fantastisch! Volgens mij was deze dame zelfs de auteur van de tekst op het krantje! Als we afscheid nemen fluistert ze namelijk nog snel iets in mijn oor: Be the change you want to see on Tinder...

Patrick Goede woont en studeert in Amsterdam. Voor BEAM schrijft hij elke maand een column over zijn chaotische leven in onze hoofdstad.

Lees meer

Volg ons