25 april 2016

GASTCOLUMN: God + iets = niets

Overvalt het jou ook weleens? Het gevoel dat je beter bent dan de rest van de wereld? Dat je rondkijkt en denkt dat jij je zaakjes wel op orde hebt? Omdat je toevallig hebt mogen ontdekken wie God is. Ik heb het regelmatig en leerde deze week een belangrijk lesje. We gaan in deze column even back-to-the-basics. Want waarom heeft God jou en deze columnist lief?

Omdat ik in juli 2007 op een schitterend plein in het prachtige Sarajevo mijn leven aan God gaf. Houdt God van mij omdat ik vanaf dat moment ben gaan wandelen in Gods plan voor mijn leven? Houdt God van mij omdat ik daarna een sociale studie ben gaan doen? Met kwetsbare jongeren werk? Geld geef aan de armen en een sponsorkind heb? Houdt God van mij omdat ik leuke blogjes en columns schrijf? Houdt Hij van mij omdat ik spreek tijdens een tienerdienst of omdat ik christelijke muziek luister, niet uitga en dagelijks de Bijbel lees en bid? 

En hoe zit het bij jou?

Houdt God van jou omdat jij vluchtelingen helpt? Omdat je alle gaven van de Geest kent? Omdat je zo ontzettend veel kennis hebt van de Bijbel? Omdat je wekelijks naar de kerk gaat, catechisatie bezoekt en belijdenis doet? Omdat je je aan de juiste (on)geschreven regels houdt? Omdat je ouderling bent, dominee of organist?  

Nee, als we dat zouden geloven, zouden we een farizeeër zijn! Dan denken we dat we vanwege onze goede daden en gedrag recht hebben op Gods genade. Net als in de Maggi-reclame, een beetje van jezelf en een beetje van God. Maar hiermee laten we zien dat God alleen voor ons onvoldoende is. Dan zeggen we, ‘we willen er iets bij hebben’. Om onszelf niet helemaal over te hoeven geven en om op terug te vallen wanneer genade ons teleurstelt. Wij mensen hebben namelijk maar al te graag behoefte aan een back-up.

Maar in Gods nieuwe wereld geldt dit principe:
God + iets = niets.
God + niets = alles.

Want dit is het evangelie van genade:
Er wordt alleen van jou gehouden – omdat God van jou houdt.
Daar kun jij met al je goede gedrag helemaal niets aan toevoegen.

Gelukkig maar, want daarmee besef ik ook dat ik niet beter ben dan de rest van de wereld. 

Leenard Kanselaar is jongerenwerker. Hij blogt op LeenardKanselaar.nl en IkZoekGod.nl en is betrokken bij evangelisatieproject Dabar. 

Lees meer

Volg ons