21 april 2016

GASTCOLUMN: Droom, doe, deel, dank & heb lief

Je hebt nog een dag te leven, wat wil je de wereld meegeven? Het is typisch zo’n vraag die je jezelf onder de douche stelt. Althans, ik in ieder geval. Waarschijnlijk alleen ik? Niet altijd hoor, maar soms. Dit is mijn laatste column aan jullie, dus leek me leuk als ik deze vraag hier als afluister zou beantwoorden.

Ik denk namelijk dat het goed is om je regelmatig wat bewuster te zijn van wie je bent en wat je uitstraalt. Die dingen worden makkelijk vergeten in deze kolkende, gehaaste maatschappij waar we eigenlijk helemaal geen tijd krijgen voor de belangrijke dingen. Sta eens even stil! Dit wil ik jullie meegeven:

Ten eerste iets waar over het algemeen alleen ’s nachts plaats voor is: droom! Doe het ook eens met je ogen open. Geef voor jezelf antwoord op de vraag: hoe ziet mijn leven er over 10, 20, 30 jaar uit? Dat kan zo fantasierijk als je wil, het kan ook wat realistischer. Het gaat erom dat je af en toe nadenkt over wie je wilt zijn voor de wereld van morgen. Word jij een liefdevolle ouder van vijf kinderen? Of maak je documentaires in Afrika? * Kies mij, kies mij! * Wat is jouw passie?

Belangrijk om vervolgens ook wat met die motivatie en passie te doen. Dat kan heel simpel zijn door je best te doen op school, gewoon lekker ontwikkelen. Ook kun je wat gerichter zoeken naar hoe je jouw passie en talenten kunt combineren. Wat ik ontdekt heb, is dat die twee vaak heel goed samengaan. Briljant, die God van ons! Groei in al deze dingen en vooral ook in je relatie met hem. Hij weet als geen ander hoe hij jou gemaakt heeft.

Als ik soms op internet discussies lees, dan word ik best wel verdrietig van hoe makkelijk mensen over anderen oordelen. Vaak als gevolg op een verkeerde keuze van iemand. Iemand die ze voor de rest helemaal niet kennen. Deel je dromen, je passies, je verhaal. Laat mensen het verhaal achter jouw gezicht zien. Mensen willen veel liever bemoedigen en helpen, dan oordelen. Je helpt mensen om je heen zo ook inzien dat iedereen keuzes maakt op basis van eigen ervaringen. Minder oordeel, meer begrip!

Het is heel makkelijk om teleurgesteld te worden. In anderen, in jezelf, maar ook in God. Zeker als je merkt dat jouw dromen iets anders lopen, dat dat wat je doet misschien toch niet werkt – ik ben bezig met mijn derde opleiding – of als andere mensen je keuzes niet lijken te respecteren. Dan is het goed om even stil te staan bij wat er wél goed gaat. De liefdevolle mensen om je heen of het feit dat je elke dag weer nieuwe kansen krijgt. Deel die dankbaarheid ook af en toe. Met mensen en met God.

Dit leven in 4D (droom, doe, deel, dank) is leuk en aardig, maar volledig inhoudsloos als je het niet allemaal doet in liefde. Liefde is de enige creatieve, verlossende en transformerende kracht in het universum. En wij hebben die kracht allemaal gekregen van Dr. Love himself (en dan bedoel ik God, niet Robert ten Brink). Het effect dat je hebt op anderen, is de meest waardevolle valuta die er bestaat. Jij bent een lichtje dat zelfs op de meest donkere plekjes schijnen kan! Gebruik die kracht: heb lief!

Check hier de bijzondere tactiek van Levi in bewegende beelden:

Levi: "HEB LIEF"

Levi van der Beek (23) woont in Wageningen en is een duizendpoot. Na heel wat omzwervingen is hij beland op de journalistiek-opleiding op de CHE. Dit was zijn laatste column voor BEAM.

Lees meer

Volg ons