10 april 2016

GASTCOLUMN: De laatste schooldag

Dagenlang had ik erom gehuild, nachtenlang had ik ertegen opgezien. Iedereen was namelijk zo lief, de school was zo leuk en de juffen waren zo gezellig. Beter kon het niet worden, dat wist ik zeker. Maar toen ik samen met mijn klasgenoten door de haag van leerlingen fietste moest ik toch echt erkennen dat de laatste schooldag was aangebroken.

Na een jaar met een onvergetelijk kamp, een geweldige afscheidsmusical en een zenuwslopende Cito-toets was ik er helemaal niet aan toe om de basisschool te verlaten. Het was er namelijk nog zo leuk. Om mezelf te troosten sprak ik veel af met vriendinnen, luisterde ik Kinderen-voor-Kinderenmuziek en hield ik mezelf voor dat de middelbare school vast ook wel oké was.

En nu, zes jaar later, is het weer zo ver. En ook deze keer vind ik het echt niet leuk. We mogen dan nu wel ouder en misschien ook een beetje wijzer zijn, ik mag dan nu wel een studie gaan doen die ik echt leuk vind en ik mag het dan wel niet zo heel erg vinden om nooit meer naar de middelbare school te gaan, afscheid nemen heb ik nog steeds niet geleerd.

Ik kan er namelijk niet zo goed tegen. Ik houd niet van laatste keren, van nooit-meer-hetzelfde en van mensen niet meer zien. En ook al zeggen alle studenten dat ik straks  vriendschappen voor het leven op ga bouwen, ik weet toch echt zeker dat ik dat nu ook al heb gedaan. En hen veel minder vaak zien vind ik wel een groot nadeel. 

Toch is het volgende week echt zo ver. De laatste schooldag. En er is eigenlijk niets wat ik daaraan kan veranderen. Deze keer geen Kinderen-voor-Kinderen-muziek om mezelf te troosten, maar de tranen, die zullen er vast wel weer komen. 

Hilde Pater (18) woont in Barneveld en gaat daar ook naar school. Voor BEAM schrijft ze iedere maand een gastcolumn over haar laatste jaar op de middelbare school, dat gepaard gaat met bloed, zweet en soms een heleboel tranen. 

Lees meer

Volg ons