5 april 2016

EHBS: Eerste Hulp Bij Solliciteren

Ga je straks op stage of ben je al druk op zoek naar een bijbaantje deze zomer? Heb je je pak of je nette setje al voorin de kast hangen, maar nog geen sollicitatiegesprek? Solliciteren kun je leren, dus zette BEAM tien tips voor jou op een rij.

1 – Contact maken
Heb je een leuke vacature gezien of viel je oog op dat A4'tje met de vraag om medewerkers? Het kan heel handig zijn om even te bellen of naar binnen te lopen en een paar vragen te stellen. Zo maak je alvast een beetje kennis maken en onthouden ze je misschien wel beter.

2 – Opbouw van je brief
Een sollicitatiebrief hoeft niet ellendig lang te zijn. Vier alinea’s zou het moeten doen. Waarom wil je op die plek werken of stage lopen? Waarom ben jij daar zo geschikt voor? Beschrijf jezelf in het kort en vertel iets over je motivatie en –in geval van een stage – wat je wilt leren. Extra tip, gratis en voor niks: Laat je brief nog even aan iemand anders lezen waarvan je denkt dat ‘ie er verstand van heeft. Misschien kan je met die feedback je brief nog beter maken. 

3 – Talenten
Onderdeel van de brief is je lijst met kwaliteiten. Waarom moeten ze jou aannemen? Waar ben je goed in? Ben je een bescheideling en vind je het vreselijk om die vraag zelf te beantwoorden? Vraag het dan aan je moeder, een broer of vriend(in). Zij kennen je hartstikke goed en voor hen is het vaak een stuk makkelijker om dit op te sommen. Andersom kan natuurlijk ook, want zelfs de groten der aarde, zoals jij, hebben dingen waar ze iets minder goed in zijn.

4 – Taalvouten
Een briev vol met taalvouten staadt natuurluk heel onprofezzioneel. 

Nu zal het vast wel niet zo erg zijn als hierboven, maar taalfoutjes zijn slordig. Ze maken je mooie brief minder mooi. Lelijk zelfs. Gelukkig is daar iets aan te doen. Laat een spellingsspecialist – zo’n iemand die normaal altijd ‘hen’ schreeuwt als jij per ongeluk ‘hun’ zegt – even naar de brief kijken. Problem solved.

5 – CV
Je CV. Wat zet je er op en wat niet? Allereerst je gegevens en je studies, maar hoe zit het met je vorige bijbaantjes? Stel bij alles de vraag: is het belangrijk dat het er op staat? Het feit dat je al twee jaar oppast bij de buren, is interessant als je een stage zoekt in de kinderopvang. Als je aan de slag wilt in een autowasserette, heeft het er niet zo veel mee te maken. Al is de auto voor sommige mannen hun tweede kindje natuurlijk. Trouwens, begin met de nieuwste dingen: dus laatste opleiding en bijbaantjes eerst.

6 – Dress for the occasion 
Zorg ervoor dat je er netjes uitziet. Je hoeft niet naar de manicure, de kapper of het pak van de trouwerij van je zus uit de kast te halen om er verzorgd uit te zien. Trek een jasje van de hanger, oefen nog even op je handdruk (ferm, graag) en maak er wat moois van.

7 – Een goede voorbereiding is het halve werk
Mag je op gesprek komen? Jottem! Probeer je voor te bereiden en alvast een paar antwoorden te bedenken. Sommige vragen kun je verwachten, zoals: Waar ben je goed in? Of juist slecht? Waarom wil je in het bedrijf werken? Voorbereiding scheelt een heleboel zweet en spanning en de interviewer krijgt het idee dat jij het serieus neemt.

8 – Open houding
Laat zien dat je geïnteresseerd bent. Dat kan op allerlei manieren: zorg er bijvoorbeeld voor dat je op tijd bent, ga recht op zitten en doe je armen niet over elkaar. Probeer je toekomstige baas in de ogen te kijken en wees vooral jezelf. Een sollicitatiegesprek is spannend, maar laat jezelf zien.

9 – Geef voorbeelden
Krijg je de vraag of je een doorzetter bent? Zeg dan niet ‘ja, dat zegt mijn moeder altijd,’ maar geef een voorbeeld. Vertel over die ene keer dat je project in de soep dreigde te lopen, maar dat het door jouw doorzettingsvermogen toch is gelukt. Voorbeeldig antwoord.

10 – Geluk
Het is nergens te koop, je kunt het met niemand ruilen en het zit verstopt in een klein hoekje: Geluk. Je hebt het soms nodig om je job te pakken krijgen. Lukt het niet om een bijbaantje te scoren? Blijf het proberen. Heb je weer een goed voorbeeld dat je een doorzetter bent.

Heb jij nog tips? Vul het lijstje hieronder gerust aan!

Volg ons