20 april 2016

COLUMN: What’s new?

Ik ben nooit een trendsetter geweest. Sterker nog, ik loop heel vaak hopeloos achter. En als ik dat eenmaal door heb (dat duurt even), is dat soms best awkward.

Regelmatig wordt me de vraag gesteld waarom ik in hemelsnaam heb gekozen voor een master journalistiek. Want uhm, journalisten weten wat nieuw(s) is. Nou, deze afgestudeerde meid niet. Er zijn types die het laatste nieuws altijd in no time via hun social media kanalen hebben verspreid, vergezeld met wat wijs commentaar, nog voordat het op NOS staat. En je hebt types die er twee dagen later achter komen dat, ik noem maar iets, een verwoestende aardbeving Ecuador heeft getroffen. Je snapt wel: ik behoor tot die laatste groep.

Iemand vraagt me of ik die nieuwe documentaire heb gezien, bekroond met alle prijzen die ook maar zijn uitgevonden voor documentaires, met een naam die in de verste verte geen belletje bij me doet rinkelen. Om maar te zwijgen over die nieuwe serie op Netflix of dat coole TV-programma. Dan hoor ik het mezelf zeggen: “Ja, de naam komt me vaag bekend voor, volgens mij heb ik daar laatst een stukje van gezien.” Om vervolgens te hopen dat die ander niet te veel doorvraagt, maar zelf de clou vertelt en ik met een interessante blik in mijn ogen mee kan knikken.

Afgelopen wintermaanden liep ik met de zomer in mijn bol, omdat ik de afspeellijst ‘summerhits’ van twee seizoenen eerder grijs draaide.

Met alle hilarische gevolgen van dien. Als ik een super chill ‘nieuw’ liedje denk te hebben ontdekt, een YouTube-link in de familiechat gooi, en het dan awkward stil blijft. Met daarna iets van: ‘Uh, zus, kijk even naar de datum’. Of dat ik tijdens een verjaardag heel hard ‘NEEEEEEEE’ schreeuw als iemand de afloop Downton Abbey wil verklappen, omdat iedereen die toch al lang gezien heeft?! Waardoor mijn gesprekspartner zijn blokje kaas in zijn wijnglas laat vallen. Om alle verbaasde gezichten en opmerkingen maar achterwege te laten. ‘SERIEUS? Heb je dat fragment van RTL Late Night nog niet voorbij zien komen?’

Ik vraag me dan wel eens af hoe het kan dat iedereen maar van alles op de hoogte is. Zitten er meer minuten in jullie dag? Of kunnen jullie zo goed multitasken, dat je tijdens het koken de nieuwste aflevering van Suits kijkt, terwijl je de laatste snaps checkt, de headlines van NOS door scrollt, en oh ja, je favoriete radioprogramma staat op de achtergrond aan af en toe stuur je een Tweetje de wereld in. Of moeten jullie me iets vertellen?

Het heeft even geduurd – what’s new? – maar ik heb besloten dat ik me er niet langer druk om ga maken. Vanaf nu besluit ik eerlijk te zeggen als ik nog nooit van een serie heb gehoord. Schaam ik me er niet voor. Als ik dan eind december de zomerhit van 2016 eindelijk heb ontdekt en ik lekker losga in mijn enigszins gedateerde outfit, zeg dan maar niks.

Tekst: Charlotte

Lees meer

Volg ons