16 april 2016

BREAKING: jij bent mooi!

Ik zou dit artikel kunnen beginnen met een lijst dingen die ik niet zo waardeer aan mijzelf. Iedereen die dit leest, zou zich in minstens een van de genoemde onderwerpen herkennen. Maar ik doe het niet. Niet omdat ik volmaakt ben, wel omdat ik geloof dat ik net zo naar mijn lichaam mag kijken als God dat doet. Namelijk dat het ‘zeer goed’ is.

Dat is wat God zei toen Hij ons, de mensen, schiep. Hij maakte prachtige bloemen, vissen, dieren, planten en sterren. Allemaal perfect. En God vond het goed. Maar toen Hij de mens schiep, was hij zó blij en zó tevreden dat zijn eindoordeel ‘zeer goed’ was. En waarom? God herkende Zichzelf in ons. 

Ik snap het als jij op een vervelende dag voor de spiegel staat en je hangwangen ziet, je te grote neus of te kleine ogen, je gebrek aan spieren of overvloed aan buikvet. Ik snáp je, want ook ik heb zulke dagen. Maar hoe cool zou het zijn als jij op een vervelende dag tegen je spiegelbeeld kunt zeggen: ik ben tevreden met jou.

Want je bovenarmen kunnen te dun zijn, je buik te dik, je benen te kort, je hoofd te pukkelig. Maar denk eens aan wat je allemaal met je prachtige lijf kunt doen?! Die armen omhelzen je liefsten, je buik verteert het eten dat je energie geeft, je benen brengen je naar de mooiste plekken van deze aardbol en je hoofd laat je lachen en huilen van geluk.

Daarom wil ik je vragen: alsjeblieft, wees wat liever voor jezelf. Omarm je onvolkomenheden, geniet van wie je bent. Het klinkt zo cliché maar waar: niemand is zoals jij. En als God zegt dat je zéér goed bent, wie ben jij dan om daar aan te twijfelen? 

Ga voor de spiegel staan, kijk jezelf diep in de ogen en zeg elke ochtend die magische woorden: ik ben mooi. Net zo lang totdat je jezelf gelooft. Of beter: net zo lang totdat je je Schepper gelooft. 

Waar ben jij tevreden over?

Tekst: Jacqueline Mulckhuijse
Beeld: Marja Kroon

Lees meer

Volg ons