7 april 2016

BEAM VRAAGT: Maken jullie vaak ruzie over geld?

Geld maakt niet gelukkig, dat weten we allemaal. Sterker nog: het blijkt aanleiding nummer één voor ruzie binnen relaties, aldus recent Amerikaans onderzoek. Wordt er echt zoveel ruzie gemaakt over geld en hoe moet je ermee omgaan? We vroegen het aan zes christelijke stelletjes.

Adriaan (22) en Emma (21), ruim 1,5 jaar een relatie: 
“We hebben eigenlijk nooit ruzie, ook niet over geld. We doen gewoon beetje geven en nemen: de ene keer betaalt de één en de andere keer betaalt de ander. Verder houden we van onszelf in de gaten hoeveel we hebben en wat we daarmee kunnen doen. Als we even niet zoveel geld hebben, zorgen we dat we dingen doen waar we geen geld bij nodig hebben. We rekenen niet alles uit, Adriaans geld is Emma's geld en Emma's geld is Adriaans geld en zo gaat het eigenlijk altijd goed.”

Anoniem stelletje (22 en 25), bijna 3 jaar getrouwd:
“In het begin van onze relatie studeerde ik nog en werkte mijn man alleen. Ik had wel wat bijbaantjes, maar dat zette niet echt zoden aan de dijk. We zijn verschillend opgevoed: hij is gewend een paar keer per jaar kleding van goede kwaliteit te kopen, ik ben gewend om voor goedkopere dingen te gaan, waardoor ik vaker en meer kan kopen. Dat zorgt wel eens voor frustratie, omdat hij hard werkt en zuinig is en ik ervan houd om geld uit te geven. Omdat ik inmiddels ook fulltime werk, vind ik dat ik ook gewoon iets leuks mag kopen als ik het niet per se nodig heb. De ene keer lever ik wat in en koop ik dat ene leuke vest dat ik zag hangen niet, de andere keer koop ik het wel, ondanks zijn kritische vragen. Maar ik koop zeker minder dan eerst. Als we echt ruzie krijgen over geld, wacht ik even af tot de boosheid bij allebei is gezakt is en dan praten we het uit.”

Maureen (22) en Sjoerd (23), ruim anderhalf jaar getrouwd:
“Nee, wij maken nooit ruzie over geld. Goede communicatie is belangrijk. We overleggen samen over ons budget en waar we geld aan willen uitgeven. Op die manier trek je samen je zin, in plaats van dat één van de twee de boventoon voert. Uiteraard kan één iemand prima budgethouder zijn. Bij ons is dat Sjoerd en dat werkt voor ons dus prima!”

Martin en Marsha, zes jaar een relatie waarvan twee jaar getrouwd: 
“We hebben wel eens een discussie over of we iets wel of niet moeten kopen. Meestal gaat het dan specifiek over grote uitgaven, die de één wel nodig vindt en de ander niet. We lossen het vaak op door de voor- en nadelen naast elkaar te leggen, er een nachtje over te slapen en er met elkaar over te praten, tot we tot een compromis komen, en meestal gaat dit prima!”

Tim en Aagelien (allebei 21), bijna vijf jaar een relatie en nog steeds verliefd:
“We maken er geen ruzie over, maar ik (Aagelien) zeur sinds hij een paar maanden geen bijbaantje meer heeft wel vaker dat hij dit moet gaan zoeken. Daarnaast hebben we allebei een ander uitgavepatroon. Ik heb de instelling: meer werken en meer uitgeven. Hij heeft de instelling: minder werken en minder uitgeven. Daarin zijn we gewoon verschillend, zoals we dat in wel meer dingen zijn. We kiezen vaak de middenweg: hij probeert wat meer geld uit te geven aan leuke dingen en ik probeer daar wat op te bezuinigen.”

Michel (23) en Joëlle (22), gaan na bijna 4 jaar verkering trouwen op 8 september:
“We hebben eigenlijk nooit ruzie om geld. Dat komt onder meer omdat ik dyscalculie heb, niet goed kan rekenen en dus ook niet zo goed met geld om kan gaan. Michel houdt goed ons geld in de gaten en als ik grote uitgaven ga doen, overleg ik het even met hem. Hij is zelf heel goed in sparen en betaalt nu ongeveer onze hele bruiloft plus ons huis, dus ik mag niet klagen! Verder doet hij de administratie van mijn eigen bedrijfje en daar hebben we dan wel eens 'ruzie' over, omdat ik te chaotisch ben en het nooit op orde heb. Dan lachen we onszelf uit, accepteert Michel mijn 'afwijking' en bedenk ik me steeds weer opnieuw dat ik toch meer geordend moet worden.”

Lees meer

Volg ons