19 maart 2016

‘Ze vinden mij het liefste én stomste zusje’

Joanne (16) heeft het goed voor elkaar: als enige meisje deelt ze haar ouders met vijf broers: vier oudere- en een jongere broer(s). En eigenlijk kan ze geen nadelen bedenken. Behalve gezellig de stad in, daar zou ze graag een zus voor hebben.

“Voor mij is het best normaal, ik ben natuurlijk niet anders gewend. Er zullen vast verschillen zijn met meer gemengde gezinnen, maar leuke dingen doe ik gewoon samen met vriendinnen.” Maar dat wil niet zeggen dat ze haar broers niet leuk vindt. “Ik vind het leuk om gewoon gezellig met elkaar te hangen. Alle vier de broers boven mij, wonen op kamers en ik vind het super gezellig als ze in het weekend thuis zijn. Ik heb nog nooit bij ze gelogeerd, dat zou best leuk zijn om eens te doen.”

Tafelgesprekken
“Ik had het laatst met mijn nicht over de verschillen tussen onze gezinnen. Zij vertelde dat ze met haar zussen over hele andere onderwerpen praat aan de keukentafel. Over hoe ze hun kinderen later gaan noemen bijvoorbeeld. Wij hebben het over sport en wat we allemaal meegemaakt hebben die dag.” 

Of ze anders is dan andere meiden doordat ze met zoveel jongens opgroeide, weet ze niet. “Ik ben in ieder geval niet zo’n meisje-meisje. Ik weet niet of dat komt door m’n karakter of m’n omgeving. Net als mijn broers houd ik van een potje voetbal op het grasveld naast ons huis en lekker buiten zijn.”

Verschillen
Het enige verschil dat Joanne kan bedenken tussen haar en haar broers is dat zij niet in haar eentje door het donker mag fietsen van haar ouders. “Ik zit net als mijn broer op korfbal. Regelmatig trainen we tegelijkertijd en gelukkig kan ik dan met hem meefietsen en hoeven mijn ouders mij niet met de auto te brengen.”

“Soms denk ik weleens dat het leuk zou zijn om een zus te hebben, maar ik mis het niet.” Maar stel dat er ineens een zus uit de hemel komt vallen, wat zou je dan doen? “Ik zou gezellige dingen samen doen: de stad in en lekker eten ofzo.”

“De grap bij ons is dat ze mij hun liefste én hun stomste zusje noemen. Logisch, ik ben de enige. Nou, zij hebben in die categorieën bij mij allemaal een gedeelde vijfde plaats.”

Lees meer

Volg ons