24 maart 2016

SCHOLENTOUR: LZ7 zet Nederlandse scholen op hun kop

LZ7 was deze week al even in Nederland voor de scholentour van BEAM. ‘’Dit wordt de allerbeste paasviering die je ooit gaat meemaken,’’ beloofde Joram woensdag vanaf het podium in Veenendaal. De leerlingen van het Christelijk Lyceum joelen. Eerlijk is eerlijk: Lindz weet er een feestje van te maken én de diepte in te duiken met een zaal vol tieners.

Het is bijna half één, de zaal druppelt vol. De gymzaal van het Christelijk Lyceum Veenendaal is omgebouwd tot een concerthal. Als Lindz het podium op klimt, maakt hij gelijk contact met de zaal: ‘’Ik zie aan jullie gezichten dat sommige van jullie hier echt niet willen zijn, maar ik beloof je dat we een good time  met elkaar gaan hebben!’’ Het enige Nederlands dat hij kan is ‘handen in de lucht’ (‘’gandun in die loekt’’). Het heeft wel effect: binnen no-time staat de hele zaal te klappen met hun gandun in die loekt.

Lindz kan niet alleen goed muziek maken, een optreden geven en een zaal aan het dansen krijgen: hij heeft ook de lachers op zijn hand. Af en toe trekt hij zomaar iemand het podium op. ‘’Guys, dit is Ruben. Hij is schrikbarend lang, maar hij doet ontzettend gek. Laat eens zien hoe je net danste, Ruben. Dat kunnen jullie ook!’’ Af en toe is Lindz gewoon niet meer te zien. Dan verdwijnt hij tussen de tieners en staat hij de whip & nae nae te doen of high fives uit te delen. Waar Lindz is, is het een feestje. Bij hem in de buurt wordt het gekst gedanst en het hoogst gesprongen. De enige uitzondering zijn de leraren: die staan helemaal achteraan te springen op de banken alsof ze zelf zestien zijn. Geef ze eens ongelijk.

Er verschijnt een jonge, mooie meid op het scherm. ''Mijn naam is Delia. Ik werd gepest.’’ Delia gaat tijdens de scholentour mee om haar getuigenis te delen. Dat is extra knap, omdat ze vandaag op haar eigen school haar verhaal vertelt. Op het podium vertelt ze hoe ze al op de basisschool gepest werd en op de middelbare school alleen nog maar eenzamer werd. ‘’Ik ging op kamp, hopend dat ik eindelijk vrienden zou vinden, maar zelfs daar werd ik gepest. Ik werd wakker zonder mijn lange paardenstaart. Mijn laatste beetje trots werd afgepakt.’’

Toch bleef ze niet in die situatie zitten. ‘’Ik zag het niet meer zitten toen ik gepest werd. Ik had geen zin meer om te leven. Maar ik vond leraren bij wie ik mijn verhaal kwijt kon, ik kreeg nieuwe vrienden en begon met de Bijbel lezen. Daar putte ik moed uit, de verhalen gaven me rust. Ik heb weer zin gekregen om te leven.’’ Never lose hope, drukt Delia haar schoolgenoten op het hart. Hoe diep je ook in de put zit: het zal altijd weer beter gaan uiteindelijk.

Er wordt gesprongen, gedanst, gehighfived en gelachen. Iedereen krijgt een bandje met de tekst 'Never lose hope'. Als Joram op het podium komt om te vertellen dat de paasviering is afgelopen, lijkt het wel alsof de zaal het jammer vindt dat de viering voorbij is. Joram heeft gelijk gekregen.

De crew kan nog niet naar huis, want er worden nog heel wat selfies gemaakt. Dit was een paasviering die niet snel vergeten zal worden. Delia: ‘’Het is hartstikke gaaf om drie dagen met LZ7  en BEAM op te trekken. Ik krijg de liedjes niet meer uit mijn hoofd, dat zal nog wel even duren.’’ Delia, je bent vast niet de enige! 

Op 4 juni kun jij bij het feestje zijn dat LZ7 op de EO-jongerendag gaat bouwen! Koop hier je kaartje, want dat wil je niet missen. Morgen deelt Delia haar getuigenis op BEAM. Stay tuned!     

Tekst: Lola Brouwer

Fotocredits: Suzanne Smallenbroek
Fotocredits Delia: Marja Kroon

Lindz neemt de microfoon over van Delia en haakt in op haar boodschap. Hij vertelt een indrukwekkend verhaal over een meisje dat zelfmoord wilde plegen, maar ontdekte dat er een God is die van haar houdt en haar hoop wil geven. Lindz: ‘’Het leven is een achtbaan. It’s crazy. Maar ook als je op zijn kop hangt en het lijkt alsof de achtbaan nooit gerepareerd zal worden, moet je hoop houden. Het geheim van het leven is om nooit op te geven, want in morgen liggen de antwoorden van vandaag. Daarvoor ging Jezus aan het kruis, om te zorgen dat er hoop voor morgen was en om te laten zien hoeveel Hij van ons houdt.‘’

Het is stil als Lindz zijn verhaal deelt. ‘’Thanks for listening. Blijf maar zitten tijdens het volgende nummer.’’ Brave face klinkt door de speakers. De LZ7-liefhebber weet dat dat nummer gaat over een blije gezicht opzetten als iemand vraagt of het goed met je gaat. Bij het volgende nummer maakt Lindz de sfeer wat luchtiger, terwijl de tieners in de zaal opstaan om weer te gaan dansen. ''Ik verstond niet wat het meisje hier vooraan zei, maar volgens mij zei ze dat haar kont zeer doet. Get up, get up, get up. We gaan dansen.''

Lees meer

Volg ons