30 maart 2016

''Op mijn bruiloft moest ik afscheid nemen van al mijn familie''

Mirjam (22) stond in Nederland bekend als Mirjam Kluijver, maar tegenwoordig gaat ze als Mirjam Craig door het leven in Canada. Ze werd verliefd op een Canadees en verhuisde voor hem naar de andere kant van de wereld: inmiddels is ze bijna een jaar getrouwd.

Het is tien uur ‘s avonds en pikdonker als ik Mirjam op mijn scherm zie verschijnen. Bij haar is het net middag. Hoe is ze aan de andere kant van de oceaan beland? ''In 2013 deed ik een half jaar vrijwilligerswerk in het christelijke hostel De Shelter, in Amsterdam, net als Cam. We werden goede vrienden en kwamen er snel achter dat er meer tussen ons was dan dat.  Maar we waren ons ervan bewust dat Cam terug moest naar Canada, dus vrienden blijven was eigenlijk makkelijker geweest. Dan had ik niet zoveel moeilijke keuzes hoeven maken.’

Het lijkt wel een familietrekje: ‘’Cam’s zus, Laura, heeft jaren geleden óók haar man ontmoet in de Shelter, iemand uit Costa Rica. Cam ging niet er niet heen met de intentie om iemand te ontmoeten. En toen kwam ik.'' De moraal van het verhaal: ga geen internationaal vrijwilligerswerk doen, tenzij je uit Nederland wil vertrekken? ''Haha, nee hoor, hoewel ons verhaal wel zo loopt. We gingen daten, maar daar botsten de cultuurverschillen al. In Canada staat daten niet gelijk aan een relatie, maar ik wilde wel gevraagd worden. Hij vond dat maar onzin, hij snapte het echt niet.
Op een zomeravond in juni zijn we het staffhuis uitgesneakt en zijn we door de Jordaan gaan wandelen. Romantischer dan dat kan het niet, natuurlijk, met alle lichtjes op de bruggen. Hij vroeg of ik zijn girlfriend wilde zijn.’’ Mirjam giechelt: ‘’Natuurlijk zei ik yes!’’

De dag van de trouwerij was héél bijzonder, maar ook verschrikkelijk.

''Toen ik weer in Drachten was en hij weer in Canada, hadden we het moeilijk: in Amsterdam konden we de hele tijd leuke dingen doen en hoefden we niet na te denken over de toekomst. Dat was een hele leuke tijd. We vroegen we ons allebei af of we dit wel moesten doen. Als je verkering krijgt met iemand uit het buitenland, moet je veel harder nadenken over het ‘ja, ik wil jouw vriendinnetje zijn’.''

Verrassing!

''Cam verraste mij met een vliegticket. Dat is echt Cam, hij heeft altijd grote plannen. Ik had in Europa veel gereisd maar nog nooit gevlogen, nu vloog ik gelijk de oceaan over. Waar was ik aan begonnen? Zoals ik hem in de kerstvakantie in zijn eigen cultuur, bij zijn eigen familie  zag, kende ik hem nog niet – maar ik voelde me direct thuis bij hem.''

''Toen ik klaar was met mijn opleiding was hij nog bezig met de zijne, dus besloten we dat ik voor een jaar naar Canada zou komen om te kijken hoe dat beviel. Ik had verwacht dat hij me aan het eind van het jaar zou vragen, maar hij was al helemaal zeker. Hij verraste me totaal door me na twee maanden ten huwelijk te vragen!’’ Mirjam houdt haar telefoon voor de camera. ‘’Ik werd wakker met een wekker die zei: Rise and shine, surprise! Als ik om acht uur wakker wordt, zie ik dat nog steeds. Die ochtend moest ik hem met een vliegtuig, met een boot, met een bus en met een gondel een berg op achterna reizen. Bovenop de berg vroeg hij me ten huwelijk. Ik had het op dat punt natuurlijk al aan zien komen, ik had de hele dag gehad om erover na te denken. Hij kreeg een hele grote ‘ja!’’’

''Vanwege de kosten en allerlei praktische redenen, hakten we uiteindelijk de knoop door dat we in Nederland zouden trouwen. Dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg. De dag van de trouwerij was héél bijzonder, maar ook verschrikkelijk. Ik heb van mijn hele familie afscheid moeten nemen op mijn bruiloft. Nu was het niet voor een jaar, nu was het voor altijd – totdat we ooit beslissen om naar Nederland te verhuizen. Het was een emotionele achtbaan De twee weken voor de bruiloft hadden we mijn familie gezien, maar niet mijn vrienden. Toen ik ze op de bruiloft zag ’s ochtends zei ik: ‘’hallo!’’ en ’s avonds riep ik ‘’doei!’’.''

Frustraties

Mirjam moet even zoeken naar de juiste Nederlandse woorden. ''Na de huwelijksreis gingen we naar Canada, dat was praktischer. Cam spreekt niet zo goed Nederlands, ik spreek vloeiend Engels. Ik had al een diploma, hij zou niet aan werk komen in Nederland. Het is heel moeilijk om een vergunning te krijgen om in Canada te mogen zijn. Het is duur, lang en uitzichtloos. Ik heb sinds vorige week een werkvergunning, dat zorgt voor heel veel opluchting. Tot nu toe zat ik nutteloos thuis, het was heel frustrerend.’’

Hoorde ik jou niet net zeggen dat je het een gift van God vindt dat twee mensen uit verschillende werelddelen elkaar vinden? ''Tuurlijk, maar ik heb ook dagen dat ik tegen Cam zeg dat ik liever had gehad dat ‘ie een Nederlander was. Soms is het rottig dat ik hier woon en alleen maar ’s ochtends mijn ouders kan spreken en mijn vrienden niet op de normale manier kan zien – maar dat is wel het leven waar ik ja tegen heb gezegd.’’

Een beetje gek

Was het het waard? Daar hoef Mirjam niet lang over na te denken. ''Mijn leven is een avontuur geworden sinds ik Cam heb leren kennen. Ik wil niet vasthouden aan plaatsen. Ik wil iemand zijn die ervoor open staat om alles los te laten en een avontuur aan te gaan, samen met de persoon waar je je hele leven mee samen wil zijn. Dat is Cam voor mij, ik kan mezelf zijn bij hem. Ik ben met mijn beste vriend getrouwd, we hebben veel plezier samen en kunnen lekker raar doen.’’ Op mijn vraag of je een beetje gek moet zijn om te emigreren voor de liefde, antwoordt ze lachend: ‘’Haha, ik ben bang van wel. Maar het was het waard.’’

‘’Ik kwam hiernaartoe met één koffer. Nu hebben we al zoveel opgebouwd, niet alleen in spullen. Het is bijzonder om even stil te staan bij hoe bijzonder ons verhaal begon en hoe ver we al zijn gekomen.’’

Tekst: Lola Brouwer

Lees meer

Volg ons