7 maart 2016

NK treinreizen: ludieke actie studenten tegen NS

Van plan om morgenochtend volledig in het oranje verkleed met de trein te gaan reizen? Dan ben je niet de enige. 30.000 studenten doen met je mee. Althans, volgens het Facebook-event ‘NK treinreizen tijdens de spits’.

De ludieke actie is een initiatief van zes Rotterdamse studenten, die het totaal niet eens zijn met de plannen van de baas van de NS, Roger van Boxtel. De topman heeft het idee om studenten te verbieden om tijdens de spits reizen, om zo minder drukke treinen te krijgen. Studenten zullen hierdoor vaker ’s avonds college hebben en dat is niet bepaald handig, vinden de initiatiefnemers: “Dit zal de nekslag zijn voor veel studenten die 's avonds een baan hebben om hun opleiding te betalen na de afschaffing van de studiefinanciering.”

Oranje boven
Daarom komen de studenten in actie. “Het openbaar vervoer is hard nodig, ook voor studenten. Vandaar dat we met z'n allen op 8 maart eens laten zien hoe hard wij als studenten het openbaar vervoer nodig hebben,” staat er op de Facebook-pagina van ‘NK treinreizen tijdens de spits’. Ze roepen alle studenten op om morgenochtend verkleed in de trein te stappen. Bijna 30.000 studenten hebben dus al aangegeven deel te nemen. Nog eens 40.000 mensen ondertekenden de petitie tegen de plannen van de NS al.

Overvallen door succes
Fritz Keijzer, student facility management in Rotterdam, is een van de initiatiefnemers van de facebookactie en vertelde vandaag tegenover Trouw: "We zijn behoorlijk overvallen door het succes. Het begon donderdag als een grap onder vrienden. Je ziet veel ludieke facebookacties tegenwoordig, zoals het NK koelkast duiken. Dat heeft ons geïnspireerd. We zitten nu met zijn allen bij elkaar om het zo groot mogelijk te maken. Er hebben zich via Facebook al duizenden mensen aangemeld. We hopen dat de treinen morgen vol zitten met oranje en rood-wit-blauw gekleurde studenten."

Beeld: Peters452002

Lees meer

Volg ons