26 maart 2016

Marrianne: 'Ik had zeeën van tijd over'

Even appen dat je wat later bent of snel die mooie foto op Instagram zetten: het zat er deze veertig dagen niet in voor Marrianne (20). Ze kickte deze tijd af van social media en dat bevalt haar eigenlijk best goed. Marrianne: “Ik ben nu veel bewuster met God bezig.”

Marrianne, hoe kwam je op het idee om te stoppen met social media?
"In mijn kerk in Putten maken we elke veertigdagentijd een boekje, waarin zeven of acht jongeren schrijven over die tijd. Ik mocht daar ook een stuk in schrijven en mijn thema was ‘ontvangen’. Ik wist nog niet goed wat ik hier mee moest en ik praatte er over met mijn collega’s op stage. Een van hen zei: ‘Hoe kan jullie generatie ontvangen als die telefoon aan jullie hand is vastgeplakt?’ en dat zette mij aan het denken."

"Soms had ik Facebook net afgesloten of ik tikte het al weer open, bij wijze van spreke. Ik was er de hele dag mee bezig en zo kwam ik op het idee om geen social media te gebruiken. Geen Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat meer. Ik gebruik alleen mijn email nog, aangezien ik dat nodig heb voor mijn studie Bedrijfskunde."

Hoe gaat het? Wat brengt het je?
"Goed! Ik heb zeeën van tijd over en het geeft me heel veel rust, die ik gebruik om stil te zijn voor God. Je bent vaak de hele dag druk met van alles en nog wat en het was vaak zo dat ik ’s avonds in bed lag en dacht: ‘ohja, ik heb nog niet gebeden vandaag.’ Ik ben nu veel bewuster met God bezig en ik merk dat mijn contact met God minder eenzijdig is. Mijn gebeden zijn gesprekken. Het komt veel meer binnen en ik mag nu ook meer ontvangen."   

Welke invloed heeft stoppen met social media nog meer gehad op je leven?
"Mijn contacten zijn verdiept. Als mensen me nu wilden bereiken, belden ze me en raakte ik echt met ze aan de praat. Dat is heel anders dan even appen. Wat ik ook veel gedaan heb, is een kopje koffie drinken om bij te kletsen. Daar nam ik dan de tijd voor en zo praat je echt bij. Als mensen me vroegen waarom ik geen social media gebruikte, kwam het gesprek ook snel op het geloof en dan kun je mensen uitleggen wat het betekent. Best bijzonder." 

Was het ook wel eens lastig?
"Ja, vooral voor de praktische dingen: ik een paar verjaardagen gemist, omdat ik de uitnodiging via Facebook had gekregen. Of ik miste iets voor een schoolopdracht. Daarbij merkte ik in het begin dat ik sommige mensen gewoon amper meer sprak. Die sprak ik dan alleen via social media en dan zie je hoe oppervlakkig dat contact is."

Het einde van de veertig dagen is dichtbij, wat neem je mee?
"Ik ga bewust tijd voor God te creëren. M’n telefoon aan de kant, me honderd procent concentreren en er de tijd voor nemen. Ik denk dat me dat wel gaat lukken, ik wil niet terugvallen in m'n oude patroon." 

Hoe ga je het afsluiten?
"Vanuit onze kerk is er een speciale afsluiting, de Nacht van Hoop. Het begint vanavond om elf uur en eindigt morgenochtend om zeven uur met een Paasjubel. Het wordt heel leuk met workshops en Hanne de Vries komt langs, dus dat is een mooie afsluiter."

Tekst: Janita Kers 

Lees meer

Volg ons