24 maart 2016

Joram over The Passion: 'Holy shit, dit doen we met z’n allen!'

Miljoenen mensen zien hem vandaag voorbijkomen. Joram Kaat, a.k.a. ‘Discipel 7’, speelt mee in het grootse televisiespektakel ‘The Passion’. Maar zenuwachtig is hij niet. De reden? “Ik zing wel, maar mijn audio wordt niet gebruikt.”

Wow, je speelt mee in The Passion. Das best een groot evenement.
“Ja, het is echt uitgegroeid tot een ding. Met Kerst is er 3FM Serious Request, met Pasen is er The Passion. Ik vind het bijzonder dat dit kan in Nederland. Ik bedoel, normaal wordt er in de media een beetje flauw gedaan over christenen. Dat zijn toch maar gekkies. The Passion is echt een nationaal volksfestijn geworden. Ik vind het tof de EO dit samen met de KRO-NRCV organiseert. Toen ik er voorgaande jaren naar keek, dacht ik al: holy shit, dit doen we met z’n allen. Ook al deed ik er toen niks voor.”

Nu wel. Hoe kom je daar zo bij?
“Ik had er nooit over nagedacht dat ik mee zou kunnen doen, maar ik werd gevraagd. Ik vond het eigenlijk nog veel toffer dat ik een ‘discipelschap’ mocht weggeven in mijn radioprogramma op 3FM. De meeste mensen die meedoen worden gevraagd omdat ze bekend zijn, maar hier ging het echt om mensen die zó graag wilden meedoen. Joris, aan wie ik de rol heb weggegeven, droomt zelfs over de Passion. Hij vindt het waanzinnig en stelde tijdens de vooropnames, waarbij we al een paar scenes hebben opgenomen, 100.000 vragen aan iedereen. Super leuk.”

Is dit je acteerdebuut?
“Nee, ik heb al wel eens geacteerd, in de schoolmusical. Daar speelde ik een crimineel. Dat ik nu ben getransferd naar discipel is dus wel een vooruitgang.”

Welke discipel ben je?
“Toen ik dat zelf vroeg, kreeg ik te horen: jij bent discipel 7. Haha, een discipel zonder naam! Er zijn een paar hoofdrollen, ik heb een bijrol. Ik zag dat Michael W. Smith bij The Passion in Amerika Johannes speelde, dus ik noem mezelf ook gewoon zo.”

Wat houdt jouw rol in?
“Wij zijn de volgelingen van ‘Jezus’, gespeeld door Martijn Fischer, dus je ziet ons letterlijk op de achtergrond. We hangen met hem rond, beleven van alles met hem. Het ene moment kijken we heel geschrokken, als we zien dat hij wordt uitgeleverd aan veertig ME’ers, het andere moment heel trots als hij brood en wijn uitdeelt. Bij de opening en finale zingen we een liedje. Maar geen zorgen, ze gebruiken mijn audio niet.”

Hoe waren de vooropnames?
“Bijzonder. Het gebeurde ’s nachts, en daarom voelde het best wel intiem. Je bent de hele tijd met z’n allen op stap en moet veel wachten, dus je hebt veel tijd om met elkaar te praten en je wordt best een hechte groep. Ik vond het bijzonder om te zien dat Martijn Fischer het best heftig vond om Jezus te spelen, dat het hem echt raakte. Ik heb veel gepraat met Gerald Troost, wat een leuke gast is dat. En Arie Slob, die ik alleen nog kende als de politicus, is ook heel aardig.”

Heb je je voorbereid?
“Uhm.. Niet echt. Dat is het ding met The Passion: ik ken het verhaal. Het is niet nieuw. Het is wel heel anders om het zo ineens, in je eigen tijd voor je neus te zien gebeuren. Dan komt het toch wel meer bij je binnen, zo van: oh ja, dit is echt gebeurd.”

Hoe kunnen we je in de gaten houden?
“Nou, het is wel chill: de meeste discipelen dragen donkere jassen, ik heb een fel rode. Dus ik ben niet te missen! Verder doe ik verslag via Snapchat, onder de naam ‘ThePassionNL’.”

The Passion zie je vanavond 20.30 uur live op NPO1 of via thepassion.nl.

Volg ons