12 maart 2016

In je karakteristieke blootje

We reviewen er met z’n allen wat op los: restaurants, films, elektronica, games en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. En sinds deze week kun je met Peeple mensen beoordelen op hun karakter. Dat doet een hoop stof opwaaien.

Peeple is een app waarmee je het karakter van mensen op verschillende ‘niveaus’ kunt reviewen: op persoonlijk, professioneel en liefdesgebied. Kun jij altijd zo goed samenwerken met die ene klasgenoot? Via Peeple laat je dat ook anderen weten. Maar een karakter kent natuurlijk niet alleen zonnige kanten, dus het kan zomaar zijn dat jij je onhebbelijkheden op Peeple gereviewd ziet door vriend en vijand.

Onderduiken
Het is trouwens bizar dat de lancering van de app niet zonder slag of stoot verliep. In oktober 2015 kondigde ontwerper Julia Cordray de nieuwe app aan, ze kreeg gelijk een storm aan kritiek over zich heen. Het Twitteraccount @WeHatePeeple had in no time meer dan 10.000 volgers en toen haar privé-adres bekend werd, moest ze tijdelijk onderduiken. En dat alleen voor de aankondiging van een app. De lancering werd afgeblazen, maar deze week verscheen de app alsnog in de App Store. Gelukkig met minder persoonlijke gevolgen voor Julia. 

Maar is dat iets? Een app die je karakter blootlegt? Een nadeel aan de app kan zijn dat je je alleen maar sociaal wenselijk gaat gedragen. Dat je Superman wordt. En dat klinkt misschien aantrekkelijk, ik bedoel, wie wil er nou geen mensen van de ondergang redden? Maar van nooit meer jezelf kunnen zijn, word je op den duur helemaal gek – denk ik. Als je gedrag altijd en overal gemeten wordt. Help! 

Op Jezus lijken
Aan de andere kant kan Peeple je helpen een betere versie van jezelf te worden. En wie wil dat nu niet? Wie weet is deze app voor jou wel het ultieme hulpmiddel om meer op Jezus te gaan lijken. In dat geval zou een vierde beoordelingsniveau niet gek zijn. Dan kunnen je vrienden je laten weten hoe hoog jij scoort op het ‘Jezus look-a-like niveau’. Maarja, dat kan natuurlijk ook weer zonder app.

Op dit moment is Peeple nog alleen in Amerika te downloaden, maar stel dat ‘ie naar Nederland komt, ben jij dan fan?

Beeld: Peeple, bewerking BEAM

Lees meer

Volg ons