28 maart 2016

“Ik wil graag uit die grijze massa”

Groen. Blauw. Paars. Zilver. Roze. Noem een kleur of Michaela (17) heeft het in haar haar gehad. De eerste keer dat ze kleurde? "Ik was zes jaar! De kleur? Blond."

Wauw, je was zes jaar toen je begon met je haar te verven?
Michaela: "Ja! Al zijn de bijzondere kleurtjes pas van de laatste twee jaar. Mijn eerste kleurtje was gewoon blond. Ik had best een donkere huid en donker haar toen ik klein was. Iedereen vond mij er buitenlands uitzien. Dat vond ik niet altijd leuk, dus verfde ik het blond." 

Mocht dat van je moeder?
"Nou, eigenlijk wilde ze dat niet, maar ze zegt dat als ze het verboden had, ik het ergens anders wel had gedaan. Ik denk dat ze daar gelijk in had, haha." 

Dat was nog blond, wanneer kwamen de bijzondere kleuren?
"In de tijd van Hyves begon het een beetje. Katy Perry en andere bekende artiesten deden van die felle kleuren in hun haar en dat vond ik heel gaaf. Dat wilde ik ook!"

Heb je ook een favoriete kleur?
"Ja, ‘spring green’, oftewel lichtgroen en ik vond het echt heel mooi. Ik vind blauw en groen sowieso heel leuk, alleen: het combineert niet. Het vloekt met elke kleur en het is heel lastig uit te wassen. Roze is er zo uit bijvoorbeeld." 

Hoe zijn de reacties op je haar?
"Heel wisselend! De meeste mensen zijn er al wel aan gewend. Sommigen vinden het mooi, maar ik krijg ook wel eens negatieve reacties. Van die oudere mensen die dan naar mij toe komen in de kerk en zeggen: ‘Vroeger was je zo’n mooi meisje!" 

Dat is ook niet aardig!
"Het maakt mij niet meer uit wat mensen zeggen. Al vind ik het soms lastig: hoe moet een christen er nou uit zien? Sommige mensen zijn heel fel en zeggen dat je je haar niet mag verven of dat je geen make-up mag gebruiken, want dan ben je niet meer zoals God je gemaakt heeft. ‘Je lichaam is een tempel,’ is dan het argument."

"In de ene kerk is het geen probleem en hebben mensen tatoeages en piercings en in de andere kerk heeft niemand make-up op en vinden ze dat allemaal niks. Ik heb al vaak in de Bijbel gekeken of hier iets over te vinden is, maar de Bijbel is al wat ouder en wat is uiteindelijk nou toepasbaar?"

Hoe ga je daarmee om?
"Ik denk vaak: als ik zo gelukkiger ben, is God daar toch alleen maar blij mee? Ik ben meer dan mijn buitenkant. Kleuren is voor mij een manier om mijn binnenkant te laten zien."   

Waarom vind je kleuren zo leuk?
"Ik kom uit een redelijk standaard gezin en ik denk dat het een manier is om uit die grijze massa te stappen. Ik wil me niet meer aanpassen aan wat andere mensen vinden."

"Mijn moeder heeft bijvoorbeeld elke dag hetzelfde aan. Ze heeft autisme en ze weet niet zo goed wat ze van kleren aan moet doen. Haar kast hangt vol met dezelfde rode shirts en spijkerbroeken en haar kapsel is zo kort zodat ze er ’s ochtends niets aan hoeft te doen. Verder is ze heel lief hoor, maar dat is gewoon niks voor mij. Ik wil afwisselen."

Over afwisseling gesproken, je zit in je examenjaar en werkt af en toe als alternatief model. Wat is dat precies?
"Ik ben niet zo heel lang en ik heb steeds een andere kleur haar. Het verschil met een gewoon model? Niet zo veel, alleen betaalt het wat minder. Ik werk voor een webshop met alternatieve merken."

Hoe ben je daar zo bij gekomen?
"Een vriendin van mij doet dit ook voor die webshop en zij vond het een goed idee om mij op te geven. Wat mailtjes en Facebookberichtjes later en ik kon beginnen." 

"Soms krijg ik een opdracht waarbij ik een t-shirt aan moet met geesten of een nare tekst. Dat wil ik dan niet aan en dat doe ik ook echt niet."

Wil je er later iets met modellenwerk doen?
"Nee, ik vind het leuk voor nu, maar verder eigenlijk niet. Het liefst wil ik in musicals acteren, dat is mijn grote droom."

Tekst: Janita Kers
Foto: Sharon Duursma, Make-Up: Whitney Krokké.

Lees meer

Volg ons