5 maart 2016

''Ik vind elke pauze aanleiding om over voetbal te praten''

Rob Buitenhuis (20) is journalistiekstudent, fanatiek lid van een voetbalelftal in zijn thuisdorp, voetbalverslaggever bij een lokale omroep, mede-oprichter van een nieuwe voetbalfanclub, en je raadt het al: groot voetbalfanaat. "Ik probeer iedere dag voetbal te kijken.’’

''Als kind zat ik altijd op de bank naast mijn vader voetbal te kijken, zo ben ik aangestoken. Op mijn zesde gingen er allemaal klasgenootjes op voetbal – toen moest ik uiteraard ook. Inmiddels voetbal ik alweer 14 jaar. Ik heb gewoon heel veel plezier in het spelletje. Maar nog meer ben ik bezig met mijn favoriete club: Arsenal.

Als klein jochie kocht ik zelf mijn eerste voetbalt-shirt op een braderie, dat was een shirt van Chelsea. Dat is inmiddels een gevoelig punt, want het is de grootste rivaal van Arsenal. Ik schuil erachter dat ik klein was en niet beter wist. Toen ik iets ouder was, kocht ik mijn tweede t-shirt. Ik wilde er geen van Barcelona, Real Madrid of Bayern Munchen: die had iedereen al. Ik koos daarom voor Arsenal en daarmee was de beslissing gemaakt: Arsenal was mijn club.''

De posters zijn inmiddels boven zijn bed verdwenen, maar wat zijn favoriete club is valt nog steeds niet te missen. ''Op mijn kamer hangt mijn (oude) Arsenalt-shirt mét Arsenalsjaal erboven. De kant met de naam van de speler hangt naar de muur, hij is namelijk later overgestapt naar Chelsea.’’

Voetbal, elke dag
''Vorig jaar was ik op zaterdag regelmatig van half acht tot half acht de deur uit voor voetbal: 's ochtends ging ik op pad met mijn jeugdteam, vervolgens trok ik snel mijn voetbalschoenen aan om zelf nog een helft te voetballen en daarna ging ik vliegensvlug door naar een wedstrijd van VV Staphorst of SC Rouveen om radioverslag te doen. Twee jaar geleden deed ik voor het eerst een radioverslag bij een lokale omroep. Dat beviel goed.  Voetbalverslaggever is mijn droombaan, werk en mijn hobby combineren zou fantastisch zijn.

Ik kijk elke wedstrijd, ik volg ze op de voet. Als ik niet in de gelegenheid ben om het live te kijken, zorg ik dat ik het op een ander moment kijk. In het weekend kijk ik gemiddeld vier wedstrijden, doordeweeks zijn dat er drie. Dan hebben we het nog niet eens over de samenvattingen gehad.’’

De wedstrijd van je leven
''Ik vind elke pauze wel een aanleiding om over voetbal te praten. Met huisgenoten kan ik een wedstrijd dood analyseren. Samen met vijf jongens ben ik momenteel bezig een fanclub en website op te richten. Er wordt veel geschreven over Arsenal in het Engels, maar niet in het Nederlands. Daar willen we verandering in brengen. Uiteindelijk kunnen we misschien zelfs regelen dat fans goedkoper naar wedstrijden kunnen.

Overigens blijft het niet bij het échte voetbal. De vrij uurtjes gaan al snel zitten in mijn favoriete spel: FIFA 16. Dan plof ik  thuis lekker op de bank met de Xbox-controller in mijn handen en zorg ik ervoor dat Arsenal alle prijzen pakt.

Als ik bakken met geld had, zou ik voor iedere wedstrijd naar Engeland gaan. Ik heb één keer in het stadion van Arsenal gezeten voor een wedstrijd, dat is een goal in het leven van een supporter. De avond van tevoren kreeg ik van mijn zus en zwager het perfecte cadeau op het perfecte moment: een nieuw t-shirt van Arsenal. Zonder spelersnaam, wel zo veilig.

Achteraf gezien is het niet een hele slimme keuze om voor Arsenal te kiezen, want het is de duurste club om wedstrijden van te bezoeken. Dat is problematisch. Vrienden zeggen weleens dat ik ook gewoon naar een goede club in Duitsland kan gaan voor een mooie wedstrijd, want daar is het veel goedkoper, maar dat is niet hetzelfde. Arsenal is mijn club. Mijn favoriete speler is Özil, de Duitse middenvelder. Hij bereidt alle goals voor, hij speelt de laatste pass voor het doelpunt gemaakt wordt en hij speelt in dienst van anderen. Zo sta ik zelf ook op het veld en in het leven: als ik voor het doel sta, speel ik het liefst de bal door naar een ander, in dienst van het team.’’

Tijd om je enkele dilemma’s voor te leggen. Wat zou je kiezen?

Kerkdienst of voetbal kijken?
"Ik ben bang dat als het echt een wedstrijd is die ik graag wil zien, ik voor voetbal kijken kies. Tenminste, als ik ’s ochtends naar de kerk ben geweest. Ik ga naar de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk, we hebben meerdere diensten per dag. Soms ben ik op zaterdagavond wel lang weggeweest en sla ik de eerste dienst over. Dan is het wel een dilemma als ik ’s middags eigenlijk een wedstrijd wilde kijken. Dat knaagt: dan had ik beter eerder naar huis kunnen gaan de vorige avond.’’

WWJD-bandje of Arsenalsjaal?
"Ik kan wel braaf WWJD-bandje zeggen, maar ik loop toch eerder met een Arsenalsjaal om, als ik eerlijk ben. Ik heb ze overigens wel allebei.’’

Kerkgebouw of stadion?
"Kerkgebouw. Er zijn zes dagen om naar het stadion te gaan. Waarom zou ik die ene dag om naar de kerk te gaan, wegstrepen voor het stadion? Ik heb er geen principiële problemen mee om op zondag in het stadion te zitten, maar het kan net zo goed op een andere dag. Ik heb het nog nooit gedaan.’’

Opwekking of voetballiedjes?
''Ik heb niet echt iets met voetbalmuziek, Arsenal heeft verschillende clubliederen, maar dat is niet mijn ding. Dus ik ga voor Opwekking, daar kan ik sowieso onwijs van genieten.’’

Als je een tijdmachine had, zou je dan liever een dagje met Jezus doorbrengen of bij de eerste wedstrijd van Arsenal hebben willen zijn?
"
Die is makkelijk, ik zou een dag met Jezus willen doorbrengen. Die wedstrijden en de club is allemaal heel boeiend, maar het valt in het niet bij Jezus. Zelfs als ik voortaan naar iedere wedstrijd mocht, zou ik voor de dag met Jezus gaan.   

Ik vind het zorgelijk dat dingen zoals voetbal een afgod kunnen worden, maar het is ergens ook menselijk. Dingen zoals voetbal zijn tastbaar, daar kun je direct iets mee. God is niet zo tastbaar, daarom verleggen we te vaak onze focus. Uiteindelijk is voetbal echter maar bijzaak. Het draait om Jezus, Hij is het belangrijkste.’’

Lees meer

Volg ons