28 maart 2016

Ik mis je: 'Mijn vader zei vaak van die rake dingen'

Voor veel jongeren is het hun grootste angst: een dierbare verliezen. Marieke (22) stond anderhalf jaar geleden bij het graf van haar vader.

“‘Kijk… Dat betekent nu godsdienst’, zei mijn vader, nadat we een hoofdstuk uit Jesaja hadden gelezen. ‘Het woord bestaat uit twee delen: God, dienen.’ God dienen. Zo zei mijn vader wel vaker van die rake dingen. Hij was een bijzondere man; intelligent en humoristisch, maar daaronder schuilde van alles.

Ik weet nog dat ik gebeld werd, om half drie middernacht, ruim anderhalf jaar geleden. Het bericht dat hij niet lang meer te leven had, hoogstens een uur. Het werden tien minuten.

Hij, Joost, overleed aan een hersenbloeding. Net toen hij herstelde van een vorige hersenbloeding en het prima naar zijn zin had in een prachtig revalidatiecentrum in Arnhem – hij maakte snel vrienden. Die nacht werd de zoveelste bloeding fataal en moest ik vaarwel zeggen tegen mijn vader.

Ik weet nog hoe hij daar lag, toen wij in de vroege morgen van 4 juli arriveerden. Een oude man, een bleek gezicht. Geen gezicht. Geen ziel meer, een leegte. Ik tekende het gezicht, als herinnering aan dat moment. Ik moest het vastleggen. Misschien kon ik er ooit nog wat mee. Of gewoon, er even naar kijken, stiekem, zijn gezicht aanschouwen en voelen hoe hij was.

Een levensgenieter die mij kennis deed maken met de worteltjestaart, de Sint-Eusebiuskerk, de appeltaart van Dudok… of de vergankelijkheid van het bestaan. Omdat het leven zo kort is, denk ik nu, mag ik proberen wat ik leuk vind, en leven vanuit liefde, voordat het te laat is.”

Marieke (22) woont in Zwolle, studeert Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan Artez. Ze verloor anderhalf jaar geleden haar vader aan een hersenbloeding.

Foto: Jelte Bergwerff

Lees meer

Volg ons