20 maart 2016

GASTCOLUMN: Weloverwogen en heel erg saai?

Mijn opa zei vroeger eens tegen me: “Je lijkt wel een vlinder met al dat gefladder. Doe nou eens rustig en let even op!” en reken maar dat kleine Noortje oplette…. Toen ik hem laatst sprak, zei hij wat anders: “Ja, je was echt wel een beetje een zweverige bakvis hoor, en dat is nu over. Ja, nu moet je volwassen worden he. Ja, ja. Hee! Niet op je nagels bijten!”

Ik heb een vraag, aan jou. Wat is volwassen zijn?

Is volwassen zijn te meten aan de dingen die je doet? Ik heb me vanochtend drie keer omgekleed, alle kleren uit m’n kast getrokken, en dat alleen maar omdat ik niet de schoenen kon vinden die ik aan wilde. Ze bleken op m’n balkon te staan.

Zit volwassen zijn soms in de woorden die je spreekt? Mijn klasgenoot en ik zaten op school op een traptrede, en op de vraag van een voorbijganger of hij er niet gezellig tussen kon komen zitten, flapte ik eruit: ik denk niet dat dat gaat passen. Oeps.. Ook als volwassen zijn blijkt uit de keuzes die je maakt kom ik er niet zo goed vanaf. Toen ik vanaf het station naar huis fietste vroeg een straatveger: ‘Mevrouw ik heb zo’n honger, heb je €4,50 voor me?’ Na talloze verontschuldigingen over contant geld en pinpasjes bedacht ik pas dat hij misschien wel een boterham had gewild. Gedachten dan, kan je in je denken volwassen zijn? Ik heb laatst op het station helemaal plat gelegen van het lachen, omdat ik dacht: wat spiegelt daar zo? Het bleek een kale conducteur te zijn. Tja…

Een volwassene pakt het allemaal anders aan. Hij zal elke avond zijn kleren voor de volgende dag klaarleggen en z’n brood smeren, misschien zijn tas zelfs al inpakken. Hij kan tot acht uur in bed blijven liggen, want hij hoeft alleen nog maar te ontbijten en weet al welke kleren hij aan wil. Hij hoeft zich niet te haasten, en hij is nooit te laat. Een volwassene denkt automatisch eerst even na voordat hij antwoord geeft, en maakt nooit een foute opmerking op een nog fouter moment. Een volwassene is altijd bewust van de mensen om zich heen, en haast zich om een minderbedeelde te helpen. Zijn gedachten dwalen niet volledig af en hij staat nooit voor gek. Hij schiet nooit zomaar in de lach en hij springt nooit uit de band.

Wat is dat saai zeg. Wil ik eigenlijk wel op die manier volwassen zijn? Of wil ik een ander soort volwassene zijn, een die terug fietst en tegen de straatveger zegt: “Hier, neem mijn brood maar. Kent u Jezus al?” De volwassene die zegt: “Het spijt me, ik had me niet over uw omvang uit moeten laten.” De volwassene die blijdschap brengt, die zorgt voor vrede en vriendelijke woorden. De volwassene die wil zijn wie Jezus is!

Dat is het, zo’n volwassene wil ik zijn! En daar hoef je nog geen achttien voor te zijn…

Noor is achttien jaar, komt uit Ridderkerk, maar woont en studeert in Apeldoorn.

Lees meer

Volg ons