24 maart 2016

GASTCOLUMN: Ik ben niet bang voor een aanslag

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. De aanslagen in Parijs. De wereld stond op z’n kop en kleurde blauw, wit, rood. Niet veel later verontwaardigde reacties van mensen die vonden dat Beiroet vergeten werd. Toen een korte, maar heftige discussie over angst; natuurlijk snel overwonnen door liefde. Gelukkig. Eind goed, al goed. Tot afgelopen dinsdag. Brussel was aan de beurt.

Het publieke debat is weer aangewakkerd. Het journaal, DWDD en RTL Late Night maken daar natuurlijk ook gretig gebruik van. Vooral ons gevoel staat centraal. “Moeten we bang zijn?” Uiteraard zal een ‘gevoelskenner’ daar uitgebreid antwoord op geven. Hij geeft ons de nodige cijfers en zegt dat de geschiedenis ons leert dat we vooral niet impulsief moeten reageren.

“Had u deze aanslag verwacht?” vraagt een presentator aan de aanwezige terrorisme-expert. Deze mevrouw zal een supercorrect antwoord geven en via een omweg zeggen dat het slechts een kwestie van tijd was. Daarna gaat het gesprek over of meer mitrailleurs op straat het voor ons echt veiliger maakt. “Ja, misschien wel.” Waarna een socioloog ons nog even zal wijzen op het gevaar daarvan, ons herinnert aan de mislukte wapenwet in Amerika.

We weten niet veel, maar altijd beter. Slechts over één ding lijken we het allemaal eens: angst is niet het antwoord. Want angst is een slechte raadgever, toch? Ondertussen zijn we te bang toe te geven bang te zijn, want dan draag je niet bij aan de gemeenschappelijke ‘immuniteit’ tegen terreur. Je hoort er niet bij als je bang bent, “want dat willen ze juist!” Waarom? Omdat angst ons kapot zou maken. Dus einde discussie: WE ZIJN NIET BANG.

Ik geloof er niks van. Ik ben bang. Jij bent bang. Wij zijn bang. En weet je, angst hebben mag! Zolang angst jou maar niet heeft. Of zoals onze Minister-President zei: “Laat angst ons niet regeren.”  Ik ben niet bang voor een aanslag. Ik ben bang voor de mensen die schreeuwen en in capslock roepen dat de volgende aanslag op Rutte gepleegd moet worden.

Vergelijk het met een tropisch oord. Je geniet van de koude cola en de warme zon. Plots ontstaat er paniek. Je hoort iemand van de kustwacht uitleggen dat er een paar kilometer verderop een haai is gesignaleerd en dat zijn hulp daar nu hard nodig is. “Blijf voorlopig even uit het water”, is zijn vriendelijke, maar directe boodschap vlak voor hij zijn jeep in wil stappen. Niemand lijkt hem te horen, de menigte schreeuwt en is woest. Angst bekruipt mij, de haai allang vergeten. Ik ben bang voor de mensen die hem duwen, naar de grond toe trekken, roepend: “DOE DAN WAT!” Ik ben bang voor de mensen die de zon niet meer zien.

Levi van der Beek (23) woont in Wageningen en is een duizendpoot. Na heel wat omzwervingen is hij beland op de journalistiek-opleiding op de CHE. Hij schrijft iedere twee weken een column voor BEAM.

Volg ons