6 maart 2016

GASTCOLUMN: Gewoon geloven

Ik loop met mijn nichtje van zeven jaar door het dorp (of ‘’de stad’’, zoals zij het noemt). Als we in een winkel zijn waar ze alles verkopen wat je maar kan verzinnen, zegt ze: ‘’Ehm, mag ik even iets vragen?’’ Ze haalt zoals altijd haar hand door haar haren en gaat dan verder: ‘’Wat…ehm…vieren we eigenlijk met…ehm…Pasen?’’

‘’Nou,’’ zeg ik , terwijl ik nadenk hoe ik mijn niet-gelovig opgevoede nichtje, die het afgelopen uur alleen maar paashazen en chocolade-eieren heeft gezien, ga uitleggen dat ik toch echt geloof dat er toen een Man gekruisigd en weer opgestaan is.

‘’Weet je nog dat het Kerst was,’’ zeg ik dan, ‘’dat je toen op school gehoord hebt dat Jezus was geboren.’’ Dat wist ze nog. ‘’Met Pasen vieren we, dat denk ik, dat Jezus gestorven is en toen weer levend is geworden.’’ Ik slik en bedenk me dat dit voor mijn nichtje niet echt geloofwaardig zal klinken.

En dat klinkt het inderdaad niet. ‘’Maar…ehm…hoe weet je dan zeker dat dat klopt?’’ vraagt ze. Gelukkig heb ik bij godsdienst geleerd hoe ik antwoord moet geven op deze vraag als die me volgend jaar in de grote boze buitenwereld gesteld wordt. Dus vertel ik mijn nichtje over apostelen die gedood werden door de keizer en dat zij niet hun leven waagden voor een verzonnen verhaal, dat Jezus dus wel echt gestorven en weer opgestaan moet zijn.

Mijn nichtje vindt het geloof van die keizer een stuk interessanter en zo sta ik in de volgende winkel mijn basiskennis Latijn weer op te halen. Mijn zusje en moeder, die ook mee zijn, vragen zich af hoe ik het voor elkaar krijg om van Pasen uit te komen op Zeus, Juno en Venus. Ik ook.

De rest van de dag houdt die vraag me toch bezig. Hoe weet ik zeker dat het klopt? Als er geen bewijs is, als ik God even niet meer voel, als de Bijbel helemaal niet zo duidelijk lijkt te zijn. Als er steeds meer wetenschappers zijn die zeggen dat geloven onzin is, steeds meer boeken die het christendom in twijfel trekken, steeds meer mensen die radicaal breken met hun geloof.

Ik weet niet zeker dat het klopt. Behalve de ‘grote-boze-buitenwereld-argumenten’ heb ik geen bewijs. Ik moet het gewoon geloven.

En mijn nichtje? Die was allang weer aan het staren naar een chocoladepaashaas. 

Hilde Pater (18) woont in Barneveld en gaat daar ook naar school. Voor BEAM schrijft ze iedere maand een gastcolumn over haar laatste jaar op de middelbare school, dat gepaard gaat met bloed, zweet en soms een heleboel tranen. 

Lees meer

Volg ons