21 maart 2016

GASTCOLUMN: Gelukkig, God is niet pleite

Het rapport ‘God in Nederland’ heeft deze week de nodige stof doen opwaaien. Bij veel gelovigen sloegen conclusies in als een bom. God was verdwenen uit Nederland. Hij was pleite. Foetsie. Weg. Ervandoor. Ook ontdekten we dat we als gelovigen een minderheid zijn geworden. We zijn geen christelijk land meer. Maar is het allemaal zo erg als het onderzoek doet vermoeden?

Welke God is verdwenen?
God is inderdaad verdwenen. Nou ja, de God van onze voorouders. Het traditionele beeld van God die we hebben opgesloten in een kerk. De God die we hebben gekoppeld aan structuren en macht om daarmee anderen onze wetten, geboden en gebruiken op te leggen. We zijn te druk bezig geweest met onze  eigen feestjes en partijtjes. Dat was goed, maar hierdoor lukt het ons niet meer, om met de profetie van Bonhoffer te spreken, de betekenis van ‘verzoening en verlossing, wedergeboorte en Heilige Geest, liefde voor de vijand, vergeving, kruis en opstanding, leven in Christus en navolging van Christus’ in gewone taal aan de Henk & Ingrids van deze wereld uit te leggen. Prachtige woorden hebben hun betekenis voor de wereld anno 2016 verloren.

Nee, dit is niet de kerk en christenen bashen. Want deze pijnlijke waarheid geldt deze pijnlijke waarheid ook voor mij. Want hoeveel mensen heb ik in mijn omgeving die anders denkend zijn? Op welke plaatsen ben ik present waar ik God-zoekers tegen kom? Ja, ik heb zelf ook jarenlang in mijn fijne christelijke bubbel gezeten met mijn kerk-jargon en conferenties. In hoeverre kan ik zelf deze vertaalslag maken en mijn denkbeelden en dogma’s los te laten?

Vergeving na ongeluk

Maar geen schrik beste lezers, God is back! En hoe! Hij verscheen deze week op een hele onverwachte plek. Nee, niet in een kerk of een christelijke subcultuur, maar BAM, gewoon aan tafel bij Pauw. In de gedaante van Martine en Dennis Ligtenberg en hun indrukwekkende verhaal over vergeving. Dit gezin raakte twee jaar geleden zwaar gewond door een auto-ongeluk. Terwijl ze in de file stonden voor een openstaande brug, werden ze met 113 km per uur van achter aangerden. Martine was zwanger en verloor bij het ongeluk haar kindje. Dennis kreeg een dwarslaesie en zit voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Ze verloren hun hoop niet en In plaats van boosheid, haat en wrok nemen ze de dader niets kwalijk.

Daar aan tafel zag ik Jezus in alle kwetsbaarheid verschijnen. Zonder franje en toeters en bellen. Met een anti-climax waar je u tegen zegt. Want het gezin is in contact gekomen met de dader en die doet nu al regelmatig klusjes voor hen. Ook willen ze dat hij zijn taakstraf van 120 uur bij hen uitvoert. Genade, verzoening en verbinding in de praktijk. Ik ben er stil van.

God verschijnt aan tafel bij Pauw & Jinek
Dit is de nieuwe taal waarmee oude en grote woorden als vergeving en genade weer betekenis krijgen. En dat prime-time aan tafel bij een seculiere talkshow. Niet voor het eerst verschijnt God juist daar aan tafel. Het maakt iets los. Zoals de verbijstering bij Eva Jinek nadat ze vorig jaar werd geconfronteerd met het indrukwekkende filmpje waarin vergeving werd aangeboden aan de Charleston-shooter.

Verlangen naar Gods nieuwe wereld
Vergeving is een kenmerk van Gods nieuwe wereld. Net als onvooraardelijke liefde, acceptatie, verbinding en hoop. Wanneer we hiermee worden geconfronteerd, wakkert er een verlangen aan. Ons hart zoekt ernaar. Het is in ons gelegd, als een ‘geestelijke waakvlam’. En wanneer het ontbrandt, is het maar net wat je eraan koppelt. God of psychologie? Waarheid of inspiratie?

Ik zie er God in. Dit verhaal is de wereld op zijn mooist. Gods wereld wordt met onze wereld verbonden. Het laat mijn ‘geestelijke vlam’ ontbranden. Want deze nieuwe wereld, waar Jezus het steeds over heeft, wil ik meer en meer gaan ontdekken en uitleven.

Nee, God heeft Nederland niet verlaten. Integendeel. De waarheid ligt weer op straat. Als straaltjes zonlicht schijnt het door een grijs wolkendek heen. Het verhaal van God is weer onder de mensen. Daar waar het ooit begon.

Dat iets waar we ontzettend blij mee mogen zijn.

Leenard Kanselaar is jongerenwerker. Deze blog verscheen eerder op zijn website.

Volg ons