14 maart 2016

GASTCOLUMN: Geloven doe je niet voor later

Ik weet nog goed dat ik een jaar of 18 was. Daar stond ik dan als broekie op de camping te evangeliseren. In al mijn enthousiasme wilde ik de campinggasten voor Jezus winnen. En op een dag was daar eindelijk die campinggast waarmee ik aan de praat raakte.

Achteraf heel genant, maar bij de eerste en beste opening in het gesprek leg ik hem met alle plezier het evangelie uit. Maar wat was dat evangelie eigenlijk? Voor mij was het dit; bekeer je, want Jezus is boos op je vanwege je zonden. Ga in God geloven, want zo kom je in de hemel.

Nu, tien jaar later, is alles anders. Heb ik ontdekt dat in Jezus geloven helemaal niets te maken heeft met naar de hemel gaan wanneer je sterft. En als ik rondkijk, zie ik de kerken vol zitten met mensen die geloven voor later. We vertellen vaak een smal evangelie dat zo klinkt. ‘Kies voor Jezus anders kom je in de hel’. Het is alsof we tegen een willekeurig meisje op straat zeggen ‘trouw met mij, want anders blijf ik eenzaam.’ Je voelt het al, op deze manier geloven is vrij egoïstisch en heeft het weinig met het Evangelie te maken.

Want Jezus is niet een of andere back-up die je kunt inzetten wanneer je sterft. Hij is geen bonuskaart die je kunt inleveren wanneer je bij de hemelpoort aan komt. Als je denkt dat het bij het evangelie alleen maar draait om in de hemel te komen, heb je het nog niet helemaal begrepen.

En nee, ik zeg niet dat bovenstaande niet goed is om in te geloven. Dat is het zeker. Maar velen van ons denken dat wanneer we ons bekeren en starten met het volgen van Jezus, dit het einde is. Dat we dan moeten wachten tot Jezus terugkomt. Want pas dan zou je geloof relevant worden. Alsof je beslist om te trouwen met je prachtige vriendin, de bruiloft wilt vieren, maar geen zin hebt in de rest van het huwelijk. Dat lijkt mij niet heel gezond.

Het christelijke leven gaat niet over naar de hemel gaan wanneer je sterft. Het gaat over de hemelse waarheid zichtbaar maken en toepassen op ieder onderdeel van je leven. Het evangelie wil impact hebben op de verbinding tussen jou en God, jezelf en de ander. Meteen. Direct. In het hier en nu.

Want uiteindelijk draait het om deze vraag. Hoe kan ik datgene wat waar is over Jezus en het evangelie vanaf vandaag toepassen op ieder aspect van mijn leven?

Lees meer

Volg ons