10 maart 2016

COLUMN: De wereld van likes, reacties en nipple slips. We zitten er middenin.

Eind februari bracht rapper Macklemore het nieuwe album This Unruly Mess I’ve Made uit. Een eerlijk album met een boodschap die voor ons allen relevant is.

De eerlijkheid en kritische teksten raken me. Vooral het liedje Light Tunnels. Een track waarin Macklemore ons meeneemt in de bizarre en neppe wereld van een awardshow. Nu is een awardshow niet een doorsnee gebeurtenis, toch rapt hij over zaken die voor ons allemaal relevant zijn.

The make-up, the power, hairspray, perfume, make-up and powder
The ratings come down to who's popular now in the song in the hour
Knock at the door, I let them in, hair and make up now, red carpet in ten
She covers up my freckles, concealer on my chin
I look orange but she swears it looks natural with my skin
The show is starting, they take me to my seat
Walk in the arena building, ego of elites
Like the whole industry is staring at me
A row away from Taylor, two away from Jay and B

Macklemore rapt over de ongemakkelijkheid van zo’n avond waar artiesten doen alsof ze elkaars beste vrienden zijn. Sterren die met elkaar op de foto gaan, omdat dat cool is. De ongemakkelijkheid om in een pak als een soort pop, over de rode loper te lopen en vriendelijk verlicht te moeten lachen. En toch gaat hij, omdat het cool is om er bij te mogen zijn.

De tekst hierboven herken ik wel. Het leven is zien en gezien worden. Zoals achter Macklemore een rij met Taylor Swift, Jay Z en Beyonce zit. Zo probeer ook ik in de buurt van succesvolle of bekende mensen te komen. Want ja, dat maakt mij ook cooler. #squadgoals 

They want the gossip, they want the drama
They want Britney Spears to make out with Madonna
They want Kanye to rant and to go on longer, cause that equates to more dollars
They want talking topics, they want trending topics
They want outfits to be outlandish, they want sideways glances
Beef and problems, they want nipple slips
Cause they live for clicks, this is economics

Dit couplet gaat over de paparazzi. Vooral die laatste zin is iets dat ik dagelijks om me heen zie gebeuren. “We live for the clicks”. We zijn alleen maar bezig met online scoren. De perfecte vakantiefoto, follow = follow back, veel likes op je status-update, goede reacties op je nieuwe profielfoto: het zijn belachelijke dingen die tegenwoordig ons eigenbeeld bepalen. Ze maken ons wel of niet cool.

Een soort circus waarin we leven en hopen mee te mogen doen, erbij te horen, leuk gevonden te worden, likes hopen te ontvangen. Misschien denk je: ‘Joram, waar heb jij het over!?’ Maar dit is iets wat ik overal zie gebeuren en waar ik zelf KEIHARD aan meedoe. Belachelijk.

Een tijdje geleden stond ik met twee vrienden en 150 andere toeristen in de woestijn van Dubai. Het enige waar ik mee bezig was, was het perfecte licht, de perfecte spot, mijn mooiste lach, enzovoort. Het enige waar ik mee bezig was, was mijn online fame. In plaats van dat ik bezig was met mijn vrienden, met de gruwelijk mooie omgeving. Belachelijk.

Daarom een oproep aan mezelf en iedereen die zich hier in herkent; laten we gewoon normaal doen. Genieten van de mensen om ons heen. Vertrouwen op onze eigen coolheid en activiteiten ondernemen omdat we ze zelf tof vinden. In plaats van dingen doen omdat het volgens anderen tof is.

Macklemore - This Unruly Mess I've Made

Lees meer

Volg ons