14 maart 2016

BREAKING: Verdwijnt God uit Nederland?

God verdwijnt uit Nederland! Wat? Ja, als we het onderzoek ‘God in Nederland’ moeten geloven wel. Maar veertien procent van de Nederlanders gelooft in (een) God.

Uit het onderzoek van het programma Kruispunt (KRO-NCRV) blijkt bijvoorbeeld dat drie op de tien mensen bij een kerk zit. Zestig procent van de mensen komt nooit in de kerk, terwijl dat tien jaar geleden nog vierenzeventig procent was. Twaalf procent van de mensen ziet de binnenkant van een kerk met regelmaat.

Geen lekker nieuws om de week te beginnen, toch? Gelukkig doen wij bij BEAM ook wel eens onderzoek en daar word je wel blij van! Daarom drie conclusies om je op te vrolijken. 

1 – Take me to church
Weet je het kerkonderzoek van vorig jaar nog? Uit BEAM’s enquête van vorig jaar bleek dat jullie tevreden zijn met jullie kerk. Jullie cijfer? Een 7,2! Groeien in je geloof en bij een gemeenschap horen zijn twee redenen waarom jullie naar de kerk gaan. Trouwens, drie op de vier jongeren zit wekelijks één of twee keer in de kerkbanken. 

2. Twijfelen
Twijfelen kan je geloof onzeker maken. Bij jullie lijkt dit mee te vallen. Op een schaal van één (onzeker) tot tien (zeker) gaven jullie je geloof een 7,6. Als jullie twijfelen, is dat vooral aan wat er in de Bijbel staat (is dat waar?) en of God van je houdt. Iets waar bijna niemand aan twijfelt is of hij of zij een kind van God is. Tachtig procent is daar zeker van. 

3. Favoriete bijbelfiguren
Hij was bij de kinderclub al het meest voorkomende antwoord en ook in ons Bijbelonderzoek is Jezus het populairste antwoord op de vraag: wie is je favoriete bijbelfiguur? De top drie is compleet met David en Esther, zoals je al kon lezen in het laatste BEAM Magazine.

Tekst: Janita Kers

Lees meer

Volg ons