11 maart 2016

5 TIPS: Word een heer in het verkeer

In je spiegels kijken, stoppen voor het stoplicht, voetgangers voorrang geven op het zebrapad. De verkeersregels kennen we allemaal, maar voeren we ze ook allemaal uit? Om jou op weg te helpen, geven we vijf tips om een ware gentleman te worden in het verkeer. Of lady, natuurlijk.

Tip 1: Richting aangeven
Het is een van de grootste levensvragen van dit leven: wat is mijn bestemming? En waar ga ik naartoe? Gelukkig hoef en kun je nog niet alles weten, maar sommige dingen kun je al wel bepalen. Bijvoorbeeld welke kant je op wilt gaan. Links of Rechts. Weet je het? Hoppa, steek dat handje uit op de rotonde. Tik die richtingaanwijzer aan. 

Tip 2 – Pas op met je telefoon
Het is soms oh zo verleidelijk. Je hebt al vijf minuten niet op je telefoon kunnen kijken en nu je onderweg naar huis fietst, heb je even tijd. Heel begrijpelijk, maar pas even op waar je dat doet. Stop aan de kant van de weg, want misschien is dat drukke kruispunt midden in de stad waar de stoplichten niet altijd goed werken, niet de beste plek om te kijken hoeveel mensen je Facebookstatus leuk vinden.

Tip 3 – Gastvrijheid is blijheid
Het openbaar vervoer is ook verkeer en laten we eerlijk zijn, soms is het fijn om alleen te zitten. Als dat niet lukt, is gewoon zitten al genoeg. Toch voel je je niet altijd welkom. In vuurwerktermen – speciaal voor de mannen – drie types die het vinden van een zitplaats in de spits in een overvolle trein moeilijk maken.

Het sterretje – Een tienermeisje, herkenbaar aan de berg tassen op de stoel naast haar. Als je goed luistert, hoor je de werkende kinderen in Vietnam uit haar tas roepen: ‘wij horen op school te zitten.’ Pluspunt van ‘het sterretje’: je mag van haar r&b-muziek meegenieten, want die staat op standje gehoorschade.

De sierpot –De sierpot kan een man of vrouw zijn, maar wijkt, eenmaal geplant, niet meer van zijn of haar plek: de stoel bij het looppad. Durf je eindelijk ‘de vraag’ te stellen of je naast hem of haar mag zitten, moet je helemaal over de ander heen klimmen. Heel. Erg. Fijn. Totaal niet ongemakkelijk.

De astronaut - Deze reiziger heeft ingepakt alsof hij of zij naar het Internationale Ruimtestation gaat en nooit meer terugkomt. Herkenbaar aan de berg koffers die hij of zij door de coupé á la Hans of Grietje achter zich aan strooit. Nee, daar zijn die bagagerekken niet voor gemaakt hoor. Die hangen er voor de sier.

Wees niet als ‘het sterretje’, ‘de pot’ of ‘de astronaut,’ en zet je tas even op de grond of op het bagagerek. Niet voor jezelf. Maar voor de ander. Alvast hulde. 

 Tip 4 – Verlichting
Elly en Rikkert zongen het al: ‘Schijn maar, schijn maar. Schijn met je lichtje in de donkere nacht.’ For King & Country zongen het met ‘Light it up’. Want gelijk hebben ze: fietsen zonder licht is levensgevaarlijk.

Tip 5 – Kalm ‘an
Een stoplicht dat op rood springt, terwijl er niemand in de buurt is. Een vrachtwagen die een andere vrachtwagen inhaalt met 91 kilometer per uur. Een groep jongens die het wereldrecord naast-elkaar-fietsen probeert te verbreken. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn adrenaline stijgt al. Het verkeer haalt soms het slechtste in de mens naar boven. Daarom twee tips om je verkeerswoede los te laten:

1- Relativeren kun je leren
Een oma op een elektrische fiets die je lachend inhaalt, terwijl jij de strijd aangaat met de wind. Irritant, ja, maar wees blij voor de oma. Ze kan nu weer haar vriendin in het dorp verderop bezoeken. Ja, het is irritant dat je moet wachten op het stoplicht, maar hij staan er met een reden. Het is allemaal niet zo erg.

2- Woede helpt niet
Alleen van deze tip wil je al tot tien tellen, zo’n cliché is het. Maar er zijn meer ruzies met middelvingers en geschreeuw begonnen dan dat ze er mee zijn geëindigd. Zit iemand je te bumperkleven of blijft iemand je steeds inhalen om vervolgens langzaam voor je te fietsen? Zet een kalmerend muziekje op of rijd gewoon verder. Laat het uitleggen van de verkeersregels alsjeblieft enkel aan rijinstructeurs en vaders over. 

Tekst: Janita Kers 
Foto: Flickr

Lees meer

Volg ons