2 februari 2016

'Sorry dat ik zo'n mislukte christen ben'

In de rubriek 'Lieve Heilige Geest' duiken BEAM-redacteuren elke week in een andere Bijbelse eigenschap en zijn ze een week lang zo geduldig, liefdevol of meelevend mogelijk. Redacteur Jacqueline probeerde een maand lang haar keuzes samen met God te maken, maar bracht er niets van terecht.

Lieve Heilige Geest,

Het was eind december toen ik op de BEAM redactie suggereerde U een hele maand lang bij al mijn keuzes te betrekken. Voor deze serie inderdaad. En omdat januari nu eenmaal de maand van goede voornemens is, besloten we gezamenlijk dat ik dan per een januari zou beginnen. Het nieuwe jaar was net nieuw, toen ik het besloot uit te stellen tot maandag vier januari. ‘Want dat klinkt zo logisch’.

Maar het spreekwoord ‘van uitstel komt afstel’ is in ieder geval op dit voornemen van toepassing. Want vier januari werd elf januari ‘want die eerste week van het jaar is altijd zo druk’. En nou ja, elf januari verzon ik weer een andere smoes om niet te hoeven beginnen.

Ingewikkeld?
En dat spijt mij. Het spijt mij omdat ik mij niet aan de afspraak gehouden heb ik die half om half met U én mijn collega’s gemaakt heb. En het valt mij behoorlijk tegen, want wat zegt het over mijzelf? Vind ik het te ingewikkeld om samen met U mijn keuzes te maken?

Een paar jaar geleden probeerde ik al eens hetzelfde en nam dat behoorlijk serieus. Toen mijn schoonzus vroeg of ik iets voor haar bruiloft wilde regelen, antwoordde ik: ‘Daar wil ik graag eerst voor bidden.’ Dat deed ik en beantwoordde haar vraag uiteindelijk met een volmondig ‘ja’.  Daar dacht ik aan terug toen ik opnieuw wilde proberen mijn keuzes letterlijk samen met U te maken. 

Gefaald
Maar ik heb gefaald. Ik ben er niet eens aan begonnen. En dat zegt, helaas, meer over mij dan ik zou willen. Want hoe zit het met mijn vertrouwen in U? Mijn vertrouwen dat U werkelijk helpt met keuzes maken? Mijn vertrouwen in het lijntje tussen U en mij? Is mijn vertrouwen in U dan zo klein dat ik er niet eens mee wilde starten?

Lieve Heilige Geest, dit is geen succes verhaal. Geen relaas van een geslaagde christen. Eerder die van een beschaamde gelovige. Want het spijt mij. Het spijt mij echt dat ik zelfs dit goede voornemen niet vol kon houden. Wilt U mij alstublieft vergeven?

Liefs, Jacqueline

Lees meer

Volg ons