28 februari 2016

“Om mijn oude kerk stond een muur gebouwd”

De 22-jarige Elienne is geboren en getogen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Samen met haar man – een half jaar geleden zijn ze getrouwd – woont ze daar nog steeds. Lange tijd ging ze daar ook naar de kerk, de Hersteld Hervormde Gemeente. Toch heeft ze er samen met haar man voor gekozen om van kerk te switchen: de evangelische christengemeente Lachai Roi is nu haar thuis. Een openhartig én gepassioneerd gesprek:

De Hersteld Hervormde Kerk staat bekend als ‘zwaar’. Hoe heb jij jouw jeugd daar ervaren?
“Zeker niet vervelend. Toch ben ik altijd op zoek naar méér geweest. Op mijn vijftiende bezocht ik al een evangelisatiekamp in Limburg. Daar zag en hoorde ik veel dingen die ik van huis uit niet gewend was, over de onvoorwaardelijk liefde van God bijvoorbeeld. Die getuigenissen raakten mij en op mijn zeventiende kwam ik tot geloof, in de evangelische kerk. In de zwaardere kerken wordt vaak gezegd: ‘Je moet maar afwachten of je kind van God mag zijn; dat bepaalt God en jij moet maar afwachten of je uitverkoren bent’. Daar geloof ik niet in.”

Hoezo niet?
“Ik ben steeds meer gaan inzien dat God ons een vrije wil heeft gegeven. Jij kiest of je wel of niet voor God gaat. Of je de goede kant op gaat of de slechte. Dat was nogal een omslag voor mij. In mijn nieuwe kerk ben ik dus vooral nog heel veel aan het leren. Ze staan heel anders in het geloof dan ik gewend ben. Dat betekent trouwens niet dat ik dingen klakkeloos aanneem, hoor. Als er wat wordt beweerd, wil ik wel weten waar dat in de Bijbel staat. Ik blijf altijd kritisch. Ik sta voor veel dingen open, zolang Jezus maar centraal staat.”

Wat vind je dan zo fijn aan Lachai Roi?
“Ik leer veel nieuwe dingen over de Heilige Geest; daar werd in mijn oude kerk eigenlijk weinig over gesproken. Ik vind de Geest heel bijzonder en wil daar graag meer van weten. Er wordt toch niet voor niets zoveel over de Geest geschreven in de Bijbel? Ook leer ik veel over wie ik mag zijn als kind van God. Er is nog zoveel wat ik niet weet; ik ben echt nog heel leergierig. Trouwens: het boek ‘De Uitnodiging’, van Paul Young, is echt een aanrader. Daar heb ik veel van mijn antwoorden op mijn vragen over de Geest gevonden.”

Toch kan ik mij voorstellen dat je iets van je oude kerk mist. Is dat zo?
Elienne denkt lang na. Dan: “Goede vraag. Niet echt, eigenlijk. Het voelde voor mij toch een beetje als een eigen wereld. Een kerk met een muur eromheen. Er was voor mij geen ruimte om zélf het geloof te ontdekken. Ik wilde niet alles wat de dominee vertelde aannemen als waarheid, maar zelf op onderzoek gaan. Niet iedereen uit mijn familie en oude kerk is enthousiast over onze stap naar de evangelische kerk en dat snap ik ook wel. Evangelische gemeenten zijn ook niet perfect. Maar in deze kerk horen we veel nieuwe dingen over het leven met God en wie we zijn als erfgenamen van God. Dat vind ik mooi en belangrijk.”

In een e-mail aan BEAM schreef je eerder: ‘Veel mensen blijven op de lijn tussen twee kerken hangen’. Wat bedoel je daarmee?
“Ik denk dat jongeren die uit wat zwaardere stromingen komen, zoals mijn man en ik, niet snel van kerk durven te veranderen. Ze denken: ‘Hier horen wij, hier ben ik opgegroeid, in deze groep moet ik blijven.’ Terwijl ik weet dat sommige jongeren helemaal niet gelukkig zijn in hun kerk blijven ze toch! Dat snap ik niet. Ik hoop dat mensen de uitdaging aangaan om meer te ontdekken van wie God is. Blijf niet vastzitten in een omgeving waarvan je denkt: ‘Dit is het nu eenmaal.’ Zoek een kerk die bij je past, waar je positiviteit en plezier ervaart. Maar vooral: waar je God ervaart. Durf keuzes te maken, zoek je relatie met God en zoek het plan wat Hij met jou heeft. Dat is sowieso een fantastisch en bijzonder plan!”

Je hebt meerdere kerken en stromingen van binnen gezien. Nu ‘mag’ jij wel een functie in de kerk bekleden, terwijl dat vroeger waarschijnlijk ‘not done’ was. Wat vind je daarvan?
“Ik vind het vooral belangrijk dat er eenheid is in de kerk. Dit soort discussies – net als kinderdoop versus volwassendoop – leiden daar alleen maar vanaf. Ik ben daar helemaal klaar mee! Ik wil niet dat we ons onderling druk maken over dat soort kleine dingetjes, dat is juist wat satan wil! Die vindt dat geruzie alleen maar mooi. Laten we daar dus vooral vandaan blijven en juist de liefde van Jezus verspreiden.”

Tekst: Rimme Mastebroek
Beeld: Huibert van Rossum Photography

Lees meer

Volg ons