9 februari 2016

“Na uren YouTube kwam ik tot geloof”

Soms hoor je dat jongeren van hun geloof vallen als ze zich verdiepen in de evolutietheorie. Maar bij Christian (20) was dat precies andersom.

“Ik zat vroeger echt niet elke week in de kerk. Ik vond de kerk ook een beetje saai, alleen maar oude mensen. Jezus deed veel goede dingen, dus ik dacht: ‘Als je goede dingen doet, is het wel goed.’ Het geloof bleef wel bij me, maar was niet zo belangrijk. Geen prioriteit. Niemand op mijn middelbare school deed er iets mee en ik dus ook niet.”  

“Toen ik ongeveer dertien was, werd ik depressief. Het begon met de situatie thuis. Ik had in die tijd vaak ruzie met mijn ouders en als ik thuis kwam, vloog ik snel naar boven. Op school werd ik gepest en verveelde ik mij. Bovendien was er een meisje op scouting die ik leuk vond, alleen kreeg zij opeens een relatie, terwijl het leek alsof er iets tussen ons groeide. Haar afwijzing kwam hard aan. Scouting was altijd iets om naar uit te kijken, maar nu niet meer. Ik vluchtte in gamen en films kijken.”

Aan het denken gezet
“Een paar jaar later, rond mijn zestiende, vertelde een van mijn vrienden van school dat hij geloofde dat God de aarde had gemaakt via evolutie. Dit leek mij onwaarschijnlijk. Op YouTube kwam ik een filmpje tegen van ongeveer twee uur met als titel ‘100 reasons why evolution is stupid’. Ik dacht: ‘die ga ik niet kijken, zo’n lang filmpje,’ maar op een gegeven moment klikte ik toch. Ik heb het filmpje helemaal uitgekeken.”

“Ik vond het zo interessant dat ik nog zeventien uur van dit soort video’s heb bekeken en in een van die video’s was een moment waarop ik daadwerkelijk tot bekering kwam. De video zette mij aan het denken. Met mijn vrienden op school discussieerde ik ook veel over dit onderwerp en dit was voor mij wel het moment dat ik voor Jezus koos.” 

“In die tijd werkte ik in de plaatselijke bibliotheek. Een van de boeken die ik in handen kreeg was uit de serie ‘De laatste bazuin’. In die boekenserie is Openbaring in verhaalvorm uitgewerkt, hoe het zou kunnen gaan. Ik begon met het lezen van die serie en daarna met het gewone Bijbelboek Openbaring. De wetenschappelijke kant van het geloof trok me eerst door die video’s op YouTube. Het gevoel kwam later.”

“Die periode daarna ging het beter met me. Ik begon met een opleiding en begon mezelf te ontwikkelen. Stap voor stap kwam ik uit die depressie. Daarin zie ik wel Gods hand.”

Toevallig?
“In kleine toevalligheden zie ik Zijn sturing. Toen ik bijvoorbeeld op kamers ging, waren twee van mijn huisgenootjes ook christelijk. Of het feit dat ik door een jaar van mijn studie over te doen, toch veel meer over mezelf heb leren kennen en heb gevonden wat ik leuk vind. Ik heb een vermoeden wat God’s plan is nu.”  

“Het geloof is voor mij een troost. Het is fijn dat er iemand die altijd voor je klaar staat en op wie je kan vertrouwen. Het geeft een doel, zin aan mijn leven. Natuurlijk is mijn depressie lastig geweest. Het heeft me echter wel gebracht waar ik nu ben.” 

Weet jij wanneer je voor Jezus koos? Wij zijn benieuwd naar je verhaal. Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl en wie weet ben jij de volgende in deze rubriek.

Tekst: Janita Kers

Lees meer

Volg ons