13 februari 2016

‘Het Nieuwe Testament voelt als een nieuw begin’

Het is eeuwenoud, maar nog steeds het meest verkochte (en gestolen) boek ter wereld. In de rubriek 'Bijbelicious' vragen we jou: wat heb jij met de Bijbel? Deze week aan het woord: Martin (20), die als PABO-student zelf graag dingen uit de Bijbel leert, zelfs in de kleuterklas.

“In de Bijbel heeft God laten zien wat hij van ons vraagt, van ons wil. Het is een waardevol boek voor mij, een soort handvat. De Bijbel geeft mij rust. Op een ochtend liep ik liep stage in een kleuterklas. ‘s Middags zou mijn stagebegeleider langskomen en ik was de hele ochtend al kapot zenuwachtig. ‘Heer, wees bij me’, dacht ik steeds.”

“Rond tien uur was het tijd voor de kleuters om naar buiten te gaan en ik pakte de sleutel om de speelgoedkast open te maken. Ik pakte de sleutel wel vaker, maar keek nu eens goed naar de sleutelhanger. ‘Ik ben bij je’, stond erop. Mijn zenuwen verdwenen als sneeuw voor de zon.”

Paulus als favoriet
“Mijn favoriete bijbelfiguur is Paulus. Zijn doorzettingsvermogen, zijn drive, zijn durf. Hij kende geen angst en deed wat hij moest doen. Van de ene op de andere dag is hij bekeerd. En dat was een hele draai, als vervolger van christenen. Hij inspireert mij.”

“Wat ik heel bijzonder vind, is dat hij het evangelie naar Europa bracht. Hij kreeg tijdens zijn tweede zendingsreis een droom om naar Macedonië te gaan in plaats van naar Azië, zoals hij had gepland. Ik houd erg van geschiedenis en vraag me dan af: wat zou er met Europa gebeurd zijn als hij naar Azië was gegaan?”

Oud vs. Nieuw
“Ik lees de Bijbel nu helemaal voor de tweede keer. Wat mij opvalt is het verschil tussen het Oude en het Nieuwe Testament. In het Oude Testament zie ik heel veel geweld. Hoe het volk Israël vecht om in Kanaän te wonen bijvoorbeeld. Jezus’ boodschap in het Nieuwe Testament is heel anders. Keer je andere wang ook toe. Een tegenstelling bijna. Het nieuwe Testament voelt voor mij als een nieuw begin. Mensen hoeven het ook niet zelf goed te maken met God, Jezus heeft dit al gedaan.”

 “Een boek dat ik heel lastig vind, is het boek Openbaring. Zoveel rampen, zoveel ellende. God houdt toch van mensen, wil ze toch juist naar hem toetrekken? Dat schrikt mensen toch af? Soms vraag ik me af of dat allemaal nodig is, maar ik denk dat dit mijn menselijk verstand te boven gaat. God heeft een plan.”

Ook meedoen aan Bijbelicious? Stuur een selfie met je Bijbel naar beamredactie@eo.nl, zet je naam en leeftijd erbij en vertel er kort bij hoe jij de Bijbel ziet. 

Tekst: Janita Kers

Lees meer

Volg ons