22 februari 2016

GASTCOLUMN: Van lange tenen en korte lontjes

“Hoi! Dus jij bent hier nieuw! In welke kerk zit je? Oké! Jongens, ze komt uit jullie hoek!” “Oh fijn, je komt ons team versterken? Welkom!”

Met een beetje duwen en trekken word ik in het hokje gepropt: Gereformeerde Gemeente. Ik ben de enige theologiestudent die vind dat “kerkverband” een lelijk woord is. Bovendien pas ik er niet in, in dat hokje… er steekt hier en daar nog wat uit: hoe verklaar ik mijn gympies? En dat ik die remix van Reyer zo goed vind?

Mijn naam is Noor, pas achttien geworden en student Theologie in Apeldoorn. Het is fantastisch, ik ben nog kritischer dan ik al was en ik geniet ervan! De universiteit heeft me enthousiast onthaald en ik voelde me er thuis voordat m’n eerste dag om was. Maar het verschil! Ik moet steeds denken aan het vorige schooljaar: hbo, small business and retail management in Rotterdam. Mohammed moest mij voorstellen aan een klas vol leerlingen die elkaar nog niet kenden. De beste jongen was zo zenuwachtig dat hij alles vergat waar we over gepraat hadden. In plaats daarvan gooide hij eruit: “Dit is Noor, ze komt uit een groot gezin en ze is christen”. Hij zat weer op z’n plek voor hij uitgepraat was en had precies alles gezegd waarvan ik dacht: nouu…. die informatie hoef ik vast nog even niet te delen…

Zowel in een seculiere als in een christelijke omgeving werd mijn angst werkelijkheid: dit is haar achtergrond, dit is haar kerk, dit is haar levensovertuiging. Dus dit is Noor. Herken je het? Al heel snel kwam het moment dat ik op tenen stond en lontjes aanstak. Want ik voldoe niet aan verwachtingen en ik hoef er niet zo nodig bij te horen. Hoor jij ergens bij? Maakt dat jou tot wie jij bent? Zijn de mensen om je heen bepalend voor jouw gedrag en gevoel?

Mijn naam is Noor en ik ben op zoek naar… op zoek naar… Ach laat maar, ik weet het ook niet. Als ik het gevonden heb laat ik het je weten!

Tekst: Noor

Lees meer

Volg ons