28 februari 2016

GASTCOLUMN: God bless America

“Je sluit de deuren niet omdat je de mensen buiten haat – nee, je sluit de deuren omdat je de mensen binnen liefhebt”, klonk het tijdens de bergrede. “Men stopt het kwaad niet door onze wapens weg te nemen; men stopt het kwaad juist door onze wapens te gebruiken”, zongen duizend engelen. “Wezen, zelfs als ze jonger zijn dan vijf jaar, moeten niet worden toegelaten in de gemeente”, klonk het in de tempel. Hoe zou het klinken als Jezus de woorden sprak die de Amerikaanse presidentskandidaten nu uitspreken?

Het zal je vast niet ontgaan zijn; 2016 is het jaar van de nieuwe Amerikaanse presidentsverkiezingen. Avonden vol debat en toespraken vullen de Amerikaanse beeldbuis, en ook in Nederland wordt er uitgebreid verslag gedaan van de opmerkelijkste uitspraken, situaties en natuurlijk uitslagen. Met meer dan 100 high-school shootings in de afgelopen vijf jaar, krijgt vooral de wapenwet veel aandacht, maar ook het vraagstuk of de Verenigde Staten 10.000 Syrische vluchtelingen moet opnemen, staat hoog op de agenda. Dat dit tot bizarre uitspraken leidt, zal je ook vast niet zijn ontgaan.

Daarom publiceerde televisiepresentator Jimmy Kimmel deze maand een filmpje waarin enkele uitspraken van presidentskandidaten gesproken werden door Jezus.  Yes, dat lees je goed; alsof Jezus zelf meedoet aan de verkiezingen. Uitspraken waarvan ik normaal gesproken al steil achterover sla, komen nu écht hard aan. Alleen dat is nieteens het meest verbazingwekkende aan dit filmpje, althans niet als je het mij vraagt. Het meest bizarre vind ik nog wel dat alle uitspraken die je in dit filmpje hoort, afkomstig zijn van kandidaten van de republikeinse partij – de partij die ieder jaar de meeste stemmen krijgt van Amerikaanse christenen.

Nou is het niet mijn bedoeling een politieke discussie op gang te brengen, (daarvoor ben ik doorgaans op andere momenten wel weer te porren), maar ik vind het eigenlijk best wel raar dat de uitspraken die het meest in contrast lijken te staan met Jezus, juist de meeste steun krijgen van Jezus’ fanclub. Misschien omdat deze bizarre uitspraken gedaan worden door mensen die aangeven Jezus te volgen, misschien omdat onze Amerikaanse brothers and sisters vaak niet veel verder lijken te kijken dan homorechten en abortus. Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat we aan deze kant van de oceaan, hier in het veilige Nederland, soms precies hetzelfde doen als de Amerikanen. Blindelings volgen in het ritme van iemand die Jezus volgt – de predikant, een goede vriend, een politieke partij – in plaats van het ritme van de rabbi zélf te volgen. Niet iemand volgen die Jezus dénkt te volgen, maar Jezus zélf volgen. En dat is niet alleen belangrijk voor onze brothers and sisters in de VS, maar ook hier.  

So may God bless America. En ons ook.

What if I told you republican doesn’t automatically mean Christian, and just because you call some people blind, doesn’t automatically give you vision?
Jefferson Bethke

Tekst: Robbin-Jan

Lees meer

Volg ons