23 februari 2016

'Fijn om terug te zijn'

Ali (20) komt uit Syrië en woonde negen maanden in een asielzoekerscentrum. Sinds negen maanden heeft hij, samen met zijn familie, een huis in Tholen (Zeeland) en probeert hij in te burgeren.

Even een biecht van de redacteur die dit stuk schrijft: ruim drie weken geleden zagen Ali en ik elkaar weer, na een hele lange tijd. De laatste keer was toen manlief en ik Ali en zijn vader en broer naar Tholen verhuisde. Inmiddels woont hij er negen maanden en is hij zo goed als ingeburgerd. Ali: “Het was zo leuk om jou, Annet en m’n oude korfbalteam weer te zien. Het was maar kort, maar echt heel leuk om weer even terug te zijn.” Ja, dat genoegen was geheel wederzijds.

Sollicitatie
Voorlopig is dit de laatste update van Ali in Tholen. Want, zoals hij zelf zegt: “Ik heb niet altijd iets boeiends te melden.” En dat is een goed teken. Inburgeren is voor Ali en zijn familie iets wat steeds vanzelfsprekender wordt. Hij gaat naar school, heeft geen acute geldzorgen, heeft een leuke stage en ook zijn ouders beginnen steeds meer te wennen. Hoewel die stage binnenkort wel eens een andere zou kunnen zijn. “Ik heb gesolliciteerd bij VluchtelingenWerk Nederland. Morgen heb ik een sollicitatiegesprek en als ik aangenomen wordt, ga ik meehelpen in de communicatie. Als er dan nog een keer een noodopvang in Bergen op Zoom opent, ga ik daar werken als tolk. Ik ben zo blij dat ik iets terug kan doen voor Nederland.”

De vorige keer vertelde Ali over zijn theorie examen, inmiddels zit hij achter het stuur van de lesauto. “In Syrië had ik geen rijbewijs, maar heb ik stiekem weleens achter het stuur gezeten. Ik moet nog even sparen om al mijn lessen en rij examen te kunnen betalen, maar hoop dat ik binnenkort mijn rijbewijs haal.”

Universiteit
“Volgende week heb ik een afspraak met UAS, zeg maar DUO voor vluchtelingen. Dat wordt spannend, want zij gaan mijn Syrische diploma waarderen op Nederlands niveau. Samen met hen ga ik ook uitzoeken of ik via een toelatingsexamen naar de universiteit kan of dat ik een schakeljaar nodig heb. Ik ben heel benieuwd en vind het spannend, maar ook fijn. Want het lijkt mij echt te gek om in september met een studie te beginnen!”

We verliezen Ali natuurlijk niet helemaal uit het oog. Want hoewel het goed gaat, vergt inburgeren natuurlijk meer dan negen maanden tijd. Daarom blijven we Ali’s hoogtepunten volgen. Stay tuned!

Eerdere updates van Ali vind je hier: eentweedrieviervijfzeszeven, acht en negen.

Lees meer

Volg ons