27 februari 2016

Dineren bij studenten voor het goede doel

Happietaria is een tijdelijk restaurant dat volledig vrijwillig wordt gerund door christelijke studenten. Het geld dat daarmee wordt opgehaald gaat naar het goede doel. Afgelopen woensdag bezocht sterredacteur en gevierd amateurkok Rimme – want een ei bakken is ook koken – undercover Happietaria Utrecht om te proeven of het eten net zo goed is als de website beweert:

Mijn gezelschap en ik arriveerden een klein kwartiertje na de gereserveerde tijd, maar dat was geen enkel probleem voor de goedlachse gastvrouw, die – gehuld in een mooie creatie van een befaamd Utrechts modehuis – onze jassen aannam. Ze begeleidde ons naar onze tafel, welke gesitueerd was naast een fraaie pilaar, die mij – na even gevoeld te hebben – deed denken aan een zuil uit de Kretenzische orde. Volgens mijn gezelschap was de pilaar simpelweg het uitstekende stukadoorswerk van de firma Willem Verhoek BV, maar wat weet zij daar nou van. Hoe dan ook: het zicht op de buitenwereld was miniem.

Het voorgerecht
Het voorgerecht diende als hors-d'oeuvre, wat dan weer vreemd genoeg niets met paarden te maken heeft. In mijn kom identificeerde ik overduidelijk geblancheerde broccoli, met een flinke toef beurre manié en tot slot wat gearroseerde zalmstukken. Geciseleerde pittige kruiden zorgden voor een aangename ‘bite’. De mêlee werd geserveerd met stukken brood, besprenkelt met een laagje fromage du kruiden. Een logische keus, aangezien Happietaria is gelokaliseerd in een gebouw van zorginstelling Philadelphia.
Broccolisoep met zalm en crème fraiche

Het hoofdgerecht
Ook de tweede gang bekoorde als een preek van minder dan tien minuten. Aan de textuur van het vlees proefde ik dat het was afkomstig van de Aberdeen Angus, een type koe dat erom bekend staat een rechtsdraaiende spijsvertering te hebben. Hierdoor had mijn broodje hamburger continu de neiging om naar de rechterkant van mijn bord te schuiven, maar toen ik dat eenmaal onder controle had, was het malse, zeer smaakvolle vlees een genot voor de tong. De bijgeleverde jus de cuisson van de tomaat zorgden ervoor dat de op ambachtelijke wijze stukjes gefrituurde aardappel op slangachtige wijze de keel binnen gleden.
Hamburger met friet, ketchup en salade

Het nagerecht
Een befaamde filosofie binnen het culinaire wereldje, waar ik al jarenlang een trots onderdeel van ben, luidt als volgt: ‘Toetje is altijd goed.’ Een waarheid als een Aberdeen Angus, dus uiteraard behield ik het overzicht en zag ik de ruimte voor een nagerecht, die overigens op precies het juiste moment geserveerd werd: 19.37 uur. Voor mij lagen gecandeerde stukjes appel, die uiteraard – dat snapt een kind nog – al een paar eplucher-sessies achter de rug hadden. De appels hadden verder overduidelijk genoten van een badje in gefonceerd deeg. Het plezier spatte werkelijk van dit gerecht af. Al sluit ik ook niet uit dat mijn gezelschap – die vaak met consumptie praat – hier debet aan was. Een waardige afsluiter van een memorabele avond.
Appelbol met warme vanillesaus

TEKST: Rimme Mastebroek
BEELD: Geert Visser

Ook heerlijk dineren voor het goede doel? Dat kan!

Happietaria Utrecht is nog open tot en met 24 maart. Daarnaast kun je ook in de volgende steden terecht voor dit mooie initiatief:

Happietaria Nijmegen (tot en met 4 maart)
Happietaria Amsterdam (vanaf mei)
Happietaria Groningen, Leiden, Rotterdam (later in 2016, exacte data nog niet bekend)

Lees meer

Volg ons