17 februari 2016

COLUMN: ‘Pas op! Vriendelijkheid maakt meer goed dan je lief is.’

‘Ja hoor, mensen, hij is terug van weggeweest! Het mag weer! Het is woensdag 17 februari: de internationale doe-vriendelijk-dag. Je begrijpt het goed: de dag waarop iedereen extra vriendelijk mag doen. Begroet je buurman, koop een bloemetje voor je moeder, help een oud vrouwtje met oversteken: het kan allemaal. En misschien doet ook wel iemand extra vriendelijk tegen jou, leuk toch?’

De engel Gabriel, verantwoordelijk voor de marketing van het Koninkrijk der Hemelen, glimlacht van achter zijn laptop als hij de omschrijving van de ‘doe-vriendelijk-dag’ leest. Hij pakt zijn HeavenPhone en toets een nummer in.

“Goedemiddag, u spreekt met Coby van het Comité voor Internationale Dagen, waarmee kan ik u van dienst zijn?”

“Goedemiddag Coby ! U spreekt met de heer Gabriel. Namens mijn Baas, expert op het gebied van vriendelijkheid, wil ik u complementeren met het uitroepen van de dag van de vriendelijkheid. Echt te gek. Maar we hebben ook een paar kleine tips om de tekst iets aan te scherpen. Waardoor de dag nóg een stuk vriendelijker wordt. En tegelijkertijd spectaculairder. Veel meer vuurwerk enzo. Klinkt goed, toch?”

“Zeker! Kom maar door, we staan uiteraard altijd open voor tips.”

“Fijn! Ik bedoel het niet onaardig hoor, maar vriendelijk zijn tegen je buurman of buurvrouw, je moeder of een oud vrouwtje, dat is in principe niet zo uitzonderlijk, toch?”

“Nou, tegenwoordig wel hoor. Ik kijk er echt wel van op als iemand mij zomaar vriendelijk groet of mij ergens vrijwillig bij helpt. U niet dan? ”

“Uh, tja… Afijn, het lijkt me veel uitdagender om de opdracht als volgt te omschrijven: ‘Wees vandaag eens extra vriendelijk voor je vijand. Voor diegene die niet zo vriendelijk is tegen jou. Voor dat meisje dat jou onterecht afsnauwt, voor de jongen die jou altijd pest, voor die super irritante docent, voor dat bijdehandje dat voordringt in de rij voor de kassa. Dan stapel je hete kolen op zijn of haar hoofd.”

“Hete wat?!?”

“En dan nog iets over dat laatste zinnetje van de omschrijving: ‘En misschien doet ook wel iemand extra vriendelijk tegen jou, leuk toch?’ Misschien kunnen jullie dat beter weglaten. Het is toch geen verdienste om vriendelijk te zijn tegen degene die vriendelijk zijn voor jou, of als je weet dat je iets terug kan verwachten? Dat kan iedereen. Wat de Bedenker van vriendelijkheid bedoelt is: doe goed zonder iets terug te verwachten (Lucas 6:32-24). Dat is pas vriendelijk. Volgt u me nog?”

“Uh, volgens mij wel?”

“Ik hoop dat u me niet vervelend vindt, maar ik heb nog een dingetje. Die datum, 17 februari, kunt u daar iets aan veranderen?”

“Wellicht, maar…”

“Maak daar maar ‘elke dag van het jaar’ van. Oh ja, en ik dacht nog aan een soort disclaimer, wat jullie vaak doen op planeet aarde om mensen te waarschuwen voor de gevolgen van hun acties. Net als bij hypotheken en alcohol enzo.”

“Disclaimer.. Ik zie niet in waarom. Maar oké, eh, wacht, ik pak mijn pen er even bij.”

“Ik dacht aan iets van: ‘Pas op. Vriendelijkheid maakt meer goed dan je lief is.’ Hé Coby, het was leuk je gesproken te hebben, maar ik moet gaan, er liggen meer zaken te wachten. Vriendelijk bedankt hè?!”

[piep piep piep] 

Lees meer

Volg ons