4 februari 2016

COLUMN: Ik heb een snor

Ze ziet me zitten, ik zie het aan hoe ze naar me lacht. Na die knipoog weet ik het zeker. Ik vind haar ook wel leuk.

Ik kom niet elke dag zo’n leuk meisje tegen. Soms zit haar haar alle kanten op, is haar make-up uitgelopen tot haar knieën of kijkt ze me slechts met een opgetrokken wenkbrauw aan. Maar meestal lacht mijn spiegelbeeld terug.

Ik heb namelijk een manier gevonden om een onbreekbare vriendschap te creëren. Ik sport, ik gebruik make-up, ik doe mijn best om er verzorgd uit te zien en ik draag kleren waarin ik me prettig voel. En o ja, ik heb een snor. 

Geen echte, dat niet. Wel zo’n grote, harige plaksnor, categorie circusdirecteur. Het is mijn geheime wapen voor de dagen dat de vriendschap niet vanzelf gaat. De snor is pontificaal op mijn spiegel geplakt, precies zo dat het lijkt of ik hem draag. Als ik dan naar mezelf kijk, moet ik grinniken en trek ik een gek gezicht. De snor is om de spiegel te relativeren. Het is maar uiterlijk. Ik wil om mezelf kunnen lachen, want daarmee maak je je leven een stuk makkelijker voor jezelf.

Natuurlijk wil ik de beste versie van mezelf zijn. Maar awesome zijn heeft niets te maken met of anderen vinden dat ik dat ben. Awesome zijn heeft te maken met 1) hoe ik naar mezelf kijk, 2) hoe ik naar anderen toe doe, NIET wat anderen van mij vinden en 3) wat God van mij vindt.

En daar is God heel duidelijk over. In de Bijbel staat: ‘Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar Ik let erop hoe een mens van binnen is.’ (1 Samuel 16:7, BGT) en: ‘De Heer zal vol blijdschap zijn, verheugd over jou, in zijn liefde zal hij zwijgen, in zijn vreugde zal hij over je jubelen.’ (Sefanja 3:17, NBV) Oftewel: God doet een dansje als hij aan me denkt! Als God mij helemaal fantastisch vindt, waarom zou ik het dan niet vinden?

Kun jij in de spiegel kijken en zeggen: ‘He, lekker ding. Zullen we eens kijken wat God vandaag in petto heeft?’ God heeft alles in jou gelegd om awesome te zijn. Daar hoef je niets voor te veranderen. Echt, jij zit wel snor.

Lola (18) was redactiestagiair bij BEAM en ambieert een carrière als circusdirecteur.

Lees meer

Volg ons