6 februari 2016

COLUMN: Boetekleed

‘Als we maar niet te laat komen! Ik wil echt geen briefje halen,’ zucht een van mijn vriendinnen. Met z’n drieën fietsen we naar school. Weer net iets te laat vertrokken. Maar ja, dat moet als toffe tweedeklassers.

Op het moment dat de stopstreep in zicht is, beginnen de bellen te rinkelen. Vluchtig kijken we elkaar aan. ‘Doorfietsen?’ ‘Ja, dat kan toch nog wel?’ ‘Oké, snel.’ Net als onze banden het koper raken, zie ik in mijn ooghoek een motor staan. Een witte met blauwe- en rode strepen. Met zeven letters erop. En een meneer met een snor staat ernaast. Politie. Shit. Shit. Shit.

Snel trappen we door. ‘Misschien fietsen we zo snel dat hij ons niet meer in kan halen,’ zegt een van mijn vriendinnen hoopvol. Honderd meter later, als de bomen weer open zijn, voelen we de bui al hangen. Hij haalt ons links in. ‘Even afstappen, dames.’

Vriendelijk legt de agent ons uit dat we niet over het spoor mogen als de alarmbellen al afgaan en de bomen sluiten. ‘Levensgevaarlijk!’ Knikkend geef ik mijn identiteitskaart en pak de boete aan. Die oude spreekwoorden hebben ook altijd gelijk: haastige spoed is zelden goed.

Inmiddels zijn we op school aanbeland en iedereen vraagt zich af waar we nou zo laat vandaan komen. Met gebogen hoofden komen we het geschiedenislokaal binnen, ons eerste uur. ‘Nou, we zijn aangehouden,’ hakkelt een van mijn partners in crime, terwijl ze het verhaal uitlegt.

Het was gewoon zonde, die boete. Dom. Dat kostte me als dertienjarig meisje toch een goede dertig euro. Omgerekend twee cd’tjes. Of vijftien schrijfboekjes. Drie keer kranten lopen. Maar ik heb er wel van geleerd. Ik ga nooit meer het spoor over als die bellen rinkelen.

Sommige fouten maak je maar één keer. Zoals mijn spooravontuur. Een boete en het is klaar. Andere dingen leer je gaandeweg. Fouten maken is niet leuk, maar het andere ouderwetse spreekwoord heeft gelijk. Van fouten maken leer je.  

Oh, trouwens, dat briefje moesten we alsnog halen.

Janita (20) was redactiestagiaire bij BEAM en dit is de enige boete die ze tot nu toe heeft gehad. Op die van de bibliotheek na.

Lees meer

Volg ons