4 februari 2016

Char en Mar lezen de Bijbel als een malle

Marnix en Charlotte gingen begin dit jaar allebei een challenge aan. Marnix leest met zijn 'Sexy Bijbelclub Oost' in drie maanden het Nieuwe Testament. Charlotte doet de zoveelste poging om de hele Bijbel in één jaar te lezen. Hoe gaat het nu, ruim een maand later, met hun goede voornemen? Ze vragen het elkaar.

Charlotte: “Marnix! Jij leest het Nieuwe Testament toch in drie maanden? Marnix
: “Klopt! Met een groepje vrienden uit Amsterdam Oost ben ik de besloten Facebookgroep ‘Sexy Bijbelclub Oost’ begonnen. Via de website howlongdoesittaketoreadthebible.com heb ik uitgerekend hoeveel hoofdstukken we per dag moeten lezen om het Nieuwe Testament in drie maanden door te gaan. Voor elke dag heb ik een post gemaakt met het bijbehorende Bijbelgedeelte. Iedereen die liket, heeft het gelezen. In de reacties kunnen we onze comments kwijt. Over wat we mooi vinden, of juist lastig. We stellen we elkaar vragen als we het niet begrijpen, discussiëren en maken vooral veel goede grappen. De moeilijke vragen, waar we niet uitkomen, gaan we aan een theoloog voorleggen.”

Charlotte
: “Wat vet! En lig je nog op schema?”


Marnix
: “Zo goed als! Ik loop twee dagen achter. Het helpt echt 111 procent om dit met een groepje te doen, want je pusht elkaar om het te lezen en kan ervaringen delen. Jij dan?”

Charlotte
: “Uh, ik heb een week vakantie gehad en, hoe raar het ook klinkt, ik had toen geen tijd om het bij te houden. Iets met après skiën en prioriteiten. Dus ik loop ongeveer vijf dagen achter. Maar dat wil ik zeker inhalen! Ik heb mezelf aangeleerd om elke ochtend in de trein Bijbel te lezen, en op vakantie was ik natuurlijk helemaal uit mijn ritme.”Marnix
: “Snap ik! Heb jij een specifiek lees plan of schema?”

Charlotte
: “Ik volg ‘Bible in one year’ van Alpha (Als je je aanmeldt via http://bijbeljaar.nl, krijg je vanaf de volgende ochtend 3.00 uur je eerste mailtje). Ja, dat is precies wat je denkt, dan ga je de hele Bijbel in één jaar door.”

Marnix
: “Wow, hoeveel lees je dan wel niet per dag?”Charlotte
: “Het valt best mee. Elke dag krijg je een mailtje met drie Bijbelgedeeltes: het eerste uit het begin van de Bijbel, zoals de verhalen van Adam en Eva, Noach, Abraham, Jozef enzo. Het tweede is vaak uit Psalmen of Spreuken, wat ik wat saaier vind want het lijkt allemaal een beetje op elkaar. Het derde gedeelte is uit het Nieuwe Testament, waar ik nu vooral heb gelezen over het leven van Jezus op aarde. Er zitten ook korte overdenkingen bij en gebeden, dus het is echt all inclusive, wat ik heel relaxed vind. Want soms snap ik er niks van.” Marnix
: “Vind jij het ook zo’n ding om de Bijbel in de trein te lezen?”Charlotte
: “Hahaha, ja! Ik lees de Bijbel gewoon op mijn smartphone, want ik krijg alles door via de mail. Maar dan staat er heel groot ‘BIJBEL’ op mijn scherm en dan denk ik: wat zal die persoon naast me van me denken. Gek eigenlijk he? Ik zou het toch juist vol trots moeten laten zien. ”

Marnix
: “Ik voel je! En bij mij is het nog erger: ik lees dus gewoon uit een échte Bijbel. Als ik die uit mijn tas pak in een drukke coupe probeer ik dat zo smooth mogelijk te doen. Tikje nonchalant, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En laatst had ik alleen mijn Bijbel mee, verder niks. Toen heb ik er subtiel een plastic zakje omheen gedaan. Erg he? Misschien ben ik bang dat mensen meteen nare vooroordelen hebben, me als doorgeslagen straatevangelist zien. Intussen heb ik me er wel overheen gezet. In de Facebookgroep hebben we het ook vaak juist over dit soort dingen. Er staan toepasselijke teksten in de Bijbel, waarin Jezus zegt: “Als je je voor mij schaamt, schaam ik me voor jou.”Charlotte
: “Daar heb je een punt, ja. Wat heb je trouwens tot nu toe van deze ‘challenge’ geleerd?”Marnix
: “Voor deze challenge las ik om de week een alinea uit de Bijbel. Heel lukraak en in losse flarden. Nu lees ik in hoger tempo meer achter elkaar waardoor je veel beter het totaalpakket mee krijgt. Jezus begint steeds meer te leven voor mij. Hij was enorm radicaal en had veel LAK aan bepaalde (machts)structuren. Wij denken vaak: Hij was een lieve hippie met een baard en bloemetjes achter zijn oren, maar dat was hij echt niet. Met hem optrekken betekende gewoon problemen. Hij was niet bang en zei dingen die toen echt niet konden.“

Charlotte
: “Heel herkenbaar dit. Jezus’ uitspraken maken me soms dat ik me ongemakkelijk voel. Ik dacht ook, toen ik de verhalen achter elkaar las: Jezus deed echt veel wonderen. En: die aartsvaders, Abraham, Isaak en Jakob, waren ook geen schatjes. Wat heeft God ontzettend veel geduld dat Hij juist door mensen die heel veel fouten maken heen wil werken. Doordat ik ’s ochtends in de Bijbel lees, bepaalt het echt een beetje meer mijn dag. Ik ben me iets bewuster van God, ofzo.”Marnix
: “Dat heb ik ook. Vet veel concrete invalshoeken en zaken waar je gelijk wat mee kan. Ik word me ook steeds meer bewust van de structuren waar ik onderdeel van ben en hoe ik me daarin beweeg. Soms zitten er ook wel lastige dingen tussen, maar het geeft wel een hele andere manier van denken.”

Charlotte
: “Oké, dus je gaat gewoon door?

Marnix
: “Zeker. Spreken we elkaar over een maand weer over hoe het ervoor staat?”

Charlotte
: “Deal.”

Lees meer

Volg ons