27 februari 2016

BIZAR: Deze studenten krijgen veel meer betaald dan verdiend

Je zou maar één uurtje in een café werken, om vervolgens voor een hele dag te worden uitbetaald. Het overkwam de drie Utrechtse studenten Benjamin, Klaas en Sofie afgelopen weekend. Klaas: “Ik dacht eerst dat het een foutje was!”

De drie Utrechtse studenten Klaas (22), Benjamin (19) en Sofie (20) konden hun geluk niet op toen ze gisternacht hun salaris uitbetaald kregen. De drie werken via een uitzendbureau en werden pas laat in de avond gebeld of ze in konden springen bij het Utrechtse Café de Wijngaard, omdat het er even heel druk was. “Ik twijfelde nog of ik moest gaan, want ik zat net gezellig bij vrienden op de bank”, zegt Sofie. “Je snapt wel hoe blij ik ben dat ik toch ben gegaan.”

Want na ongeveer een uur zat de werkdag van de drie studenten er alweer op, net als die van het al de andere uitzendkrachten. “Eerst dacht ik, lekker dan, een uurtje werken schiet natuurlijk niet op”, zegt Klaas. “Toen we de bonnetjes kregen waarop staat wat we krijgen uitbetaald, dacht ik dat de eigenaar van het café een foutje had gemaakt. In plaats van een uurloon, kregen we een dagloon. Net als alle andere uitzendkrachten, die veel langer hadden gewerkt.”

Sofie: “Het zat me niet echt lekker, dus ik ben nog even naar de eigenaar toegelopen. 'Klopt dit echt?', vroeg ik. Jazeker, zei hij. Hij vond het gewoon een leuk gebaar, omdat we toch voor een uurtje waren komen opdagen.”

Niet iedereen was even blij met de actie van de café-eigenaar. Sabine (21), die de hele dag in het café heeft gewerkt: “Belachelijk. Echt belachelijk. Dit is ronduit oneerlijk. Ik ben nog naar de eigenaar gestapt en heb om meer geld gevraagd. Maar hij zei doodleuk dat ik akkoord was gegaan met het salaris dat ik had gekregen. Hij mompelde nog iets als: de eersten zullen de laatsten zijn. Lekker dan.”

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt dit verhaal je misschien bekend voor?

Lees meer

Volg ons