2 januari 2016

Vechten om een ballon

Met een vragende blik houdt een meisje met gitzwart haar, haar met aarde besmeurde hand omhoog. Haar groene ogen prikken in de mijne. Er piekt nog net de fel rode kleur van een ballon vanachter de hand op haar rug vandaan. Haar kleren zijn zichtbaar te klein, er zitten gaten in en ze moeten nodig gewassen worden. Ik ben ten einde raad, maar de instructies waren duidelijk: We mochten ieder kind maar één ballon meegeven.

In 2015 bezocht ik met een groepje van de kerk een kennis die in Roemenië ontwikkelingswerk doet. We hielpen haar met het organiseren en doen van kinderwerk. Onze dagen stonden in het teken van liedjes zingen, dansjes doen en spelletjes spelen. Ontwikkelingswerk is voor mij altijd een ver-van-mijn-bed-show geweest. Na een week zonder stromend water, gekookt te hebben boven een vuur en boven een gat in te moeten poepen, ben ik me echter pijnlijk bewust geworden van de taferelen die zich in een land als Roemenië afspelen. Maar hoe gek het ook klinkt, aan bovenstaande dingen valt wel te wennen, het zijn de kinderen die over heel 2015, en nu nog, een blijvend indruk op me hebben achtergelaten.

Na afloop van elke dag mochten we ieder kind één ballon meegeven om thuis mee te spelen. Klinkt simpel, maar dat was het niet. We moesten goed in de gaten houden wie we al wat hadden gegeven, want ze deden zonder pardon alsof ze nog niks hadden gekregen zodat ze nog een zouden krijgen. Ook kwamen stiekem mensen van buiten naar binnen die deden alsof ze erbij hoorden en zij wilden ook een ballon voor hun kinderen. Maar een vrouw met grijs haar en een wandelstok valt, jammer genoeg voor haar, nogal snel op in een menigte van 50 rondrennende kinderen. Uiteindelijk werd het zelfs zo’n chaos dat de kinderen elkaar omver liepen, elkaar op de grond duwden en ons ook buiten nog bleven achtervolgen in de hoop op een extra ballon. Een tafereel dat ik nog steeds niet kan vergeten als ik terug in Nederland een zakje van 20 ballonnen voor één euro in het schrap zie liggen.    

Tekst: Esther Bolt

Lees meer

Volg ons