25 januari 2016

Moslims in actie voor vervolgde christenen

Irak, Saudi-Arabië, Egypte en Turkije hebben op het gebied van christenvervolging twee dingen gemeen. Ze staan allemaal hoog op de wereldranglijst van Open Doors en nu zetten ze zich samen in voor een verklaring tegen de vervolging van christenen.

De inspiratie voor de verklaring komt van de profeet Mohammed, die in de zevende eeuw het Verdrag van Medina opgesteld zou hebben. Daarin staat dat niet alleen moslims, maar ook andere groepen bescherming verdienen. Toch hebben niet-moslims in deze landen vaak minder rechten dan de moslims die de meerderheid vormen. Andersgelovigen zijn vaak zelfs het doelwit van felle vervolging.

Het is niet de eerste keer dat moslims gezamenlijke actie ondernemen. Tot nu toe heeft dat weinig effect gehad, omdat de deelnemers vaak niet genoeg macht om het verschil te maken, of ze laten het bij woorden. Toch lijkt dat deze keer anders te zijn, omdat er belangrijke mensen uit Pakistan en Iran komen die hun regeringen er van moeten kunnen overtuigen om actie te ondernemen tegen onder andere christenvervolging.

Heb je geen idee wat het Verdrag van Medina inhoudt en wil je daar mee over weten? BEAM legt het verdrag hier uitgebreid uit.

Bron: Trouw

Lees meer

Volg ons