15 januari 2016

Mathilde

Meestal loop ik samen met Frits, maar vandaag worden we ook vergezeld door Mathilde. Mathilde komt oorspronkelijk uit Ghana, woont nu in Amsterdam en loopt inmiddels al acht jaar met Frits over de Wallen.

Mathilde oogt een beetje stilletjes, maar als je langer kijkt besef je dat ze iedereen op straat grondig in zich opneemt. Volgens mij klopt ze het liefst bij elk meisje aan om even een praatje te maken. En vaak doet ze dat ook gewoon. Halverwege de avond besluiten we Sjaan van vorige week een bezoekje te brengen. Mathilde loopt achter ons aan. Af en toe klopt ze op een raam. “You are beautiful, the Lord loves you.” Zegt ze dan. Vervolgens loopt ze weer verder naar het volgende raam om dezelfde boodschap door te geven.

Sjaan is zichtbaar blij om ons te zien. Enthousiast zwaait ze haar raam open. We stellen Sjaan aan Mathilde voor, die slechts knikt en Sjaan vertelt dat ze ‘beautiful’ is. Met een duidelijk Haags accent bedankt Sjaan haar in het Engels. Vervolgens vertelt ze direct over de nieuwe echo’s van haar dochter en dat haar kleinkind een prachtige baby zal worden. Driftig scrollt ze door haar telefoon, zoekend naar de foto van de echo om ons ervan te verzekeren dat het baby’tje inderdaad prachtig is.

Het gesprek gaat langzaam van echo’s naar sterrenbeelden en Sjaan schroomt niet om ons allemaal te vertellen welk sterrenbeeld we hebben en wat dat dan precies wil zeggen. Volgens Sjaan ben ik een Ram wat betekent dat ik goed voor mensen ben, maar dat er wel een grens is. Frits is Maagd en zou daarom een zorgzame man zijn. Plotseling stapt Mathilde tussen ons door, pakt de handen van Sjaan en zegt: “You are beautiful, now lets pray for you.” De altijd spraakzame Sjaan is duidelijk met stomheid geslagen en ook Frits ziet er voor een seconde wat verbouwereerd uit. Sjaan herstelt zich snel en stelt voor dat we binnen komen. Zo gezegd zo gedaan.

Haar kamer is groter dan de meeste andere kamers die ik gezien heb. Sjaan gaat voor haar bed staan, ze wikkelt een handdoek om tegen de kou. Mathilde pakt haar handen en begint zo gepassioneerd te bidden dat ik aan de grond genageld sta. Ze gaat steeds sneller praten en maakt handbewegingen om haar woorden kracht bij te zetten. Ik heb werkelijk nog nooit iemand gezien die zo gepassioneerd kan bidden. Voorzichtig til ik mijn hoofd een beetje op en kijk ik naar Sjaan die voorzichtig met haar pink een traan uit haar ooghoek wegveegt.  “The Lord loves you, he has a better plan for you. 2016 is your year.” Als Mathilde stil is gaat Sjaan op het bed zitten. Het is een poosje stil. “2016 wordt ook mijn jaar,” zegt ze voorzichtig. “Dit jaar ga ik stoppen en kom ik ook nooit meer terug.”

We lopen verder. Frits vertelt dat het heel erg aan de mensen die je meeneemt ligt, hoe de avond gaat lopen. Zo heeft Mathilde dus een hele andere manier van benaderen dan de andere mensen van Bright Fame. Dat blijkt ook wel als ik zie hoeveel meisjes Mathilde eigenlijk kent. Bijna overal klopt ze even aan om snel iets te zeggen. Achter me hoor ik steeds Mathilde, die aan de lopend band “You are beautiful, the Lord loves you” zegt. Ze oogt op het eerste gezicht misschien wat stilletjes, maar eigenlijk is Mathilde een wervelwind.

Esther is 21 en redacteur bij BEAM. Ze loopt elke week een dag met Frits mee. Dit is deel 6 uit de serie 'Esther op de Wallen'. Lees hier deel 1deel 2deel 3deel 4, deel 5 en deel 6.

Bright Fame wil prostituees helpen om uit hun werk te stappen. De stichting begeleidt hen op hun weg naar een eigen plekje in de maatschappij. In sommige gevallen proberen ze de meisjes veilig terug te brengen naar hun land van herkomst. Frits en Jacqueline leven van giften en doen hun werk vanuit een christelijk oogpunt.

Lees meer

Volg ons