13 januari 2016

'Ik word blij van mensen die gewoon iets dóén'

Samen met drie vrienden bedacht Jacintha (23) een zelfvoorzienend huis, maar het bleef niet bij een idee. Inmiddels is er een bedrijf: Sustainer Homes. Jacintha’s droom? Dat hun bedrijf de start-up voorbij groeit en dat ze er over tien jaar nog steeds werkt.

Leg eens uit, wat is Sustainer Homes?
“Wij ontwikkelen en bouwen zelfvoorzienende huizen. Op dit moment ontwikkelen we technologie voor bijvoorbeeld een vakantiehuisje die geen enkele aansluiting nodig heeft op het riool, waternet, gasnet, lichtnet of internetkabels. Huizen die helemaal zelfstandig kunnen functioneren dus. Dat doen we door allerlei duurzame technologie in het huis en op het dak te proppen. Wij zorgen ervoor dat je door de zon en de regen alles kunt doen wat je in een normaal huis ook doet, maar dan honderd procent duurzaam.”

Hoe doen jullie dat precies?
“Sustainer Homes is een heel vet idee, maar om het te realiseren heb je verschillende krachten nodig. Collega Sol is bijvoorbeeld de architect, Wolf denkt na over de energiesystemen en Gert kan al kletsend Sustainer Homes verkopen. Maar dan heb je nog geen bedrijf, het wordt echt als je facturen hebt en contracten, financiële plannen en algemene voorwaarden. Dat regel ik allemaal. Het is vooral heel veel doen: mailen, bellen, plannen schrijven. In vaktaal noem je zo’n iemand een business developer.”

Waar komt die ondernemerszin van jou vandaan?
“Ik weet het niet zo goed, die is er gewoon. Als ik een probleem zie, doe ik daar iets aan. Na mijn afstuderen zag ik dat het voor veel jongeren moeilijk was om aan een baan te komen, dus bracht ik bedrijven en jongeren bij elkaar. Ik heb daar super veel geleerd over hoe je de basis voor een bedrijf legt, die kennis kan ik nu bij Sustainer Homes super goed gebruiken.”

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jou?
“Als we onze manier van leven niet veranderen, gaat de wereld echt kapot. Met Sustainer Homes willen we een honderd procent duurzaam huis maken. Ik word er soms een beetje moe van hoe mensen steeds maar naar elkaar blijven wijzen. Want dat plastic bekertje is toch ook niet duurzaam, hoor ik mensen wel eens zeggen. Ik word juist blij van mensen die laten weten: ik doe het gewoon.”

Wat is je toekomstdroom?
“Ik hoop dat deze start-up uitgroeit tot een gezond bedrijf. Eerst waren we met z’n vieren, nu hebben we een team van acht personen. Ik hoop dat ik mee kan blijven groeien. Op korte termijn wil ik graag een paar coole projecten neerzetten en op lange termijn willen we techniek ontwikkelen die niet zo veel kost. Zodat het logischer wordt om zelfvoorzienend te leven omdat het gewoon goedkoper is.”

Op de foto bovenaan dit artikel is Jacintha de derde van rechts.

Lees meer

Volg ons