16 januari 2016

'Ik leidde een dubbel leven'

Stefan (16) deed de afgelopen jaren van alles wat God verboden heeft en veranderde om indruk te maken op zijn vrienden. Totdat afgelopen zomer één gebed zijn leven veranderde. Toch ging het vijf weken later weer mis.

"Toen ik op de middelbare school begon maakte ik nieuwe vrienden. Dat bleken al gauw de verkeerde vrienden te zijn. Zij waren aan de drugs, waren vaak dronken en rookten veel. Ik ging zelf ook meer drinken en liep veel te schelden om op te vallen. Ik dacht dat ik stoer was. Toen ik overgeplaatst werd naar een andere school werd het steeds erger. Ik deed van alles wat God verboden heeft en begon te veranderen.

Thuis merkten mijn ouders daar niks van, omdat ik mij altijd beter voor deed. Ik leidde eigenlijk een tweede leven, buiten mijn familie om. Daarnaast zat ik veel bij vrienden, of boven op mijn kamer. Ik kwam alleen naar beneden om te eten of om welterusten te zeggen."

Het leven begint buiten je comfortzone
"Gelukkig had ik ook nog andere vrienden. Zij gingen afgelopen zomer voor de tweede keer naar de New Wine conferentie. Ik ging vooral mee omdat ik mijn vrienden weer wilde zien en zin had om gezellig met hun te gaan kamperen. Mijn ouders en broertje gingen ook naar de conferentie, dus eigenlijk was het niet eens een vraag of ik zou gaan. 

De eerste dagen waren gezellig, en ik ging af en toe mee naar de diensten. Slapen lukte ’s nachts niet, dus ik slikte elke avond melatonine. Mijn tante moedigde me al een paar dagen aan om naar het ministryteam te gaan om daar voor te laten bidden, maar dat zag ik niet zitten. Ik voelde mij daar veel te stoer voor. 

Tot de dienst van woensdagavond, de vierde dag van de conferentie. Er was die avond een Engelse spreker. Hij had het over mensen die verkeerde keuzes maken in hun leven, en daar mee zitten. Hij raakte mij enorm en het voelde alsof hij mijn hele leven als voorbeeld gebruikte. Aan het eind van de dienst gaf hij iedereen de kans om voor zich te laten bidden. Ik ben toen uit mijn comfortzone gestapt, en ben naar voren gelopen."

God grijpt in
"Tijdens het gebed zag één van de bidders een witte kamer voor zich. Op het moment dat hij vroeg of ik het ook zag, zag ik precies wat hij beschreef. Een klein kamertje wat helemaal helder wit was. In het midden stond een gouden kroon. Hij vertelde mij dat ik de kroon op mocht zetten. Toen ik dat deed begon ik helemaal te shaken. Ineens zag ik in dat ik verschrikkelijk slecht bezig was en voelde God dichtbij. Ik heb daar zitten janken als een klein kind. Alles kwam eruit. Die avond heb ik nog uren na zitten praten met een vriendin en ben ik vervolgens zonder medicijnen gaan slapen.

Een week later deelde ik mijn verhaal op een surfkamp. Ik voelde mij ontzettend goed. Helemaal toen ik een briefje kreeg van iemand met daarop de betekenis van mijn naam. 'Gekroond' stond er. Op dat moment wist ik het zeker: God heeft een plan met mijn leven!"

Vallen en opstaan
Vijf weken later ging het toch weer mis. Ik vind het nog steeds moeilijk om de patronen van mijn oude leven los te laten. Maar dit keer is er één verschil: ik ken God persoonlijk. Hij is degene die elke dag naast mij loopt en op wie ik kan terugvallen. Bidden vind ik lastig, dus ik praat gewoon met hem. Daar word ik rustig van en hij geeft mij kracht om door te gaan. Ik wil nooit meer terug naar mijn oude leven."

Weet jij wanneer je voor Jezus koos? Wij zijn benieuwd naar je verhaal. Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl en wie weet ben jij de volgende in deze rubriek.

Lees meer

Volg ons