22 januari 2016

Ik investeer in wapenhandel en dierproeven

Tijdens de lunch laat collega Herbert trots zijn nieuwe bankpasje zien. Bijna tegelijk roepen Francien en Jacqueline: "Wat toevallig! Ik ben ook net overgestapt naar die bank." Verbaasd vraag ik waarom ze dat hebben gedaan. Het lijkt mij enorm veel gedoe, terwijl mijn geld zich naar mijn idee op dit moment prima vermaakt bij de ABN AMRO. Tijd om te onderzoeken of dat klopt!

Ik kan mij nog herinneren dat ik als klein meisje de Rabobank binnen liep. Ik mocht eindelijk een eigen rekening openen en mocht zelfs een cadeau kiezen. Natuurlijk koos ik, tegen het advies van mijn ouders in, voor de digitale camera. Je raadt het al, die was na twee keer gebruiken al kapot. Gelukkig bleef mijn rekening langer bestaan, want tot mijn tweeëntwintigste ben ik bij dezelfde bank gebleven.

Urenlang in een kantoortje
Ik dacht er überhaupt nooit over na dat het een optie was om over te stappen. Tot ik ging trouwen en we besloten om samen een nieuwe, gezamenlijke rekening te openen. Urenlang zat ik in een kantoortje aan het bureau bij een man in pak. Niet bepaald mijn idee van een leuke middag. 

Als een jaar later een vriendin vertelt dat ze het ongelofelijk vindt dat mensen hun kop in het zand steken wat betreft de bankenwereld, die investeert in wapenhandel en dierproeven, is dat dan ook het eerste waar ik aan denk. Pas als ik er een paar maanden later door collega’s weer aan herinnerd word besluit ik dat het tijd is om mijn eigen hoofd uit het zand te halen. 

Een schokkende ontdekking
Op aanraden van Jacqueline bezoek ik een website waarop alle grote Nederlandse banken per thema beoordeeld worden. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten en tot mijn schrik zie ik dat mijn eigen bank helemaal niet zo goed scoort. Ze investeren in kernwapens, scoren heel laag op klimaatverandering en terwijl ik overweeg om vegetariër te worden, investeert mijn bank in bedrijven die dierproeven uitvoeren. Ik zie gelijk mijn eigen kat voor me, vastgebonden op een tafel, terwijl een laborant een middel in zijn pootje spuit.

Geschrokken vraag ik Peter Ras, initiatiefnemer en projectleider van Eerlijke Bankwijzer, wat ik hier tegen kan doen. Hij raadt mij aan om een klacht te sturen. Met één klik op de knop kan ik de bank laten weten dat ik ontevreden ben over hun beleid of de uitvoering daarvan. Een andere optie is overstappen naar een andere bank. Ik zie mezelf alweer een hele middag in een kantoortje zitten. "Een overstap hoeft niet veel tijd te kosten. De nieuwe bank heeft er belang bij dat jij hun nieuwe klant wordt, dus die zal het je zo makkelijk mogelijk maken. Het kost je hooguit twee uur," stelt Peter mij gerust. Dat klinkt al beter.

Van deze bank wil ik geen klant zijn!
Ik besluit dat ik geen klant wil zijn bij een bank die zo slecht scoort op thema's die voor mij belangrijk zijn. Ik verdiep mij verder in de andere banken en ontdekt dat ASN Bank en Triodos Bank het beste scoren op alle punten. Zij investeren niet in wapens of dierproeven en juist wel in de natuur en mensenrechten. Triodos scoort op één punt minder dan ASN. Peter legt uit dat Triodos tegen het advies in geen afspraken maakt met andere banken waar zij geld aan lenen. De kans is klein, maar het zou dus kunnen dat er op die manier alsnog geld op de verkeerde plek terecht komt. Het voordeel is dat zij wel onafhankelijk zijn, terwijl de ASN Bank ontstaan is uit de SNS Bank en die heeft helaas lage scores bij visserij, corruptie en arbeidsrechten. Omdat toch iets de doorslag moet geven bekijk ik ook even de bankpassen en maak uiteindelijk een keuze.

Drieentwintig jaar lang heb ik er nooit bij stilgestaan wat mijn bank met mijn geld doet en dus is de kans groot dat mijn geld geïnvesteerd is in wapenhandel, dierproeven en niet in betere werkomstandigheden in kledingfabrieken of het behoud van de natuur. "Eer de Heer met al je rijkdom," staat er in Spreuken 3:9, maar door voor banken te kiezen die dat niet doen heb ik dat niet gedaan. Tijd om daar verandering in te brengen! 

And the winner is...
Ik klik op de button ‘Verander van bank’, en binnen 10 minuten heb ik mijn gegevens én die van m'n man ingevuld. Over een paar dagen krijg ik ons nieuwe bankrekeningnummer opgestuurd. Het enige wat ik nog moet doen is een formulier invullen en een handtekening zetten. Dankzij een overstapservice hoef ik alleen aan de Belastingdienst en het werk van mijn man te laten weten wat ons nieuwe rekeningnummer is. De rest gaat allemaal automatisch, terwijl ik wat ga drinken met een vriendin, het huis opruim met de muziek keihard aan of helemaal niks doe.

Precies hoe ik mij een goede middag voorstel.

Tips van Peter

Twijfel jij of je bij de goede bank zit en wil je weten wat je kunt doen? Peter geeft je tips!

Kies drie belangrijke thema’s
Als je het ingewikkeld vindt of weinig tijd hebt kun je het beste twee of drie onderwerpen kiezen die voor jou het belangrijkst zijn. Stel je kiest wapens, dieren en klimaat en je vergelijkt jouw bank met de andere banken. Je kan een makkelijk overzicht krijgen als je bij thema’s jouw gekozen thema’s aanklikt en de scores naast elkaar legt. Als je meer informatie wilt kun je doorklikken, zodat je precies kunt zien wat het beleid van jouw bank is en of ze dat in de praktijk waarmaken. Daar zit vaak verschil in.

Stuur een klacht 
Ben je niet tevreden over jouw bank, maar vind je meteen overstappen te snel gaan? Stuur dan een klacht naar je bank. Het kost je hooguit een minuut, want je kunt bij een thema meteen op de button ‘Ik ben ontevreden over mijn bank’ klikken. Op die manier moedig je een bank aan om actie te ondernemen. Jij kunt dus het verschil maken!

Heb jij je wel eens verdiept in wat er met jouw geld gebeurt? Waarom vind je dat wel of niet belangrijk?

Lees meer

Volg ons