12 januari 2016

'Ik denk de hele dag aan mijn familie in Syrië'

Ali (20) komt uit Syrië en woonde negen maanden in een asielzoekerscentrum. Sinds acht maanden heeft hij, samen met zijn familie, een huis in Tholen (Zeeland) en probeert hij in te burgeren. Het is niet makkelijk voor hem om van familie en vrienden te horen hoe het er in Syrië aan toe gaat: "Dat ik niets kan doen vind ik heel moeilijk."

"Pas had ik een vriend van mijn vader aan de telefoon. Hij vertelde hoe moeilijk het is om te overleven in Syrië. Het is voor hen onmogelijk om aan eten te komen. Ik ben blij dat er nu hulpkonvooien worden gestuurd om hen te helpen. Ik voel mij zo onmachtig als ik familie en vrienden spreek die nog in Syrië zijn. Soms vraag ik mij af: waarom ben ik weggegaan? Had ik moeten blijven om hen te helpen? Maar hoe had dat gekund? En dan realiseer ik mij weer dat ik niets kan doen, behalve bidden."

Het gewone leven
"Met mij gaat het goed. Op school mocht ik naar een niveau hoger, daar ben ik erg blij mee. Het is moeilijker, maar geeft ook meer uitdaging. Mijn stage bij het Kruidvat is inmiddels ook wat minder intensief omdat ik nu niet meer zo veel hoef te leren, ik ben gewoon lekker aan het werk. Laatst kregen we op school kookles, daar moest ik in mijzelf om grinniken. Ik vind het traditionele Nederlandse eten, aardappels, groenten, vlees, maar saai. Mijn moeder staat bijna elke dag drie uur in de keuken om het avondeten te maken, dat proef je wel. Het valt mij ook op dat Nederlanders veel eten weggooien, ik kan dat echt niet over mijn hart verkrijgen. 

Ik heb nog iets leuks te vertellen: ik heb mijn theorie examen voor mijn rijbewijs gehaald. Volgens de rij-instructeur kan ik nu binnen twee maanden mijn praktijk examen afleggen. Het zou fijn zijn als we een kleine auto kunnen kopen, want als ik met mijn ouders en broertjes met het openbaar vervoer ga, is dat voor vijf personen behoorlijk prijzig. Jaja, ik word al een echte Nederlander hoor, door op de kleintjes te letten." 

Eerdere updates van Ali vind je hier: eentweedrieviervijfzeszeven en acht.

Lees meer

Volg ons