22 januari 2016

Gelukkig gaat er ook heel veel goed

Je zou het bijna vergeten door veel negatieve berichtgeving, maar het is echt zo: de komst van vluchtelingen naar Nederland verloopt op verreweg de meeste plekken rustig.

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen: de rellen en onrust in plaatsen als Oranje, Steenbergen en Purmerend. Inwoners van die plaatsen zagen het niet zitten dat er (nood)opvangcentra voor vluchtelingen bij hun in de buurt kwamen en lieten dat op een duidelijke manier weten. Gisteren berichtte de NOS dat deze plaatsen uitzonderingen zijn. Veel vaker zijn er nette, rustige discussies tussen voor- en tegenstanders. En “er zijn zelfs plekken waar de komst van vluchtelingen helemaal niet tot protest leidde. Zoals in het Overijsselse Azelo, waar de inwoners de vluchtelingen warm ontvingen. Ook was er veel belangstelling voor de open dag die werd georganiseerd in het heropende azc, waar maximaal 375 mensen gaan wonen.” Daarnaast zijn er ook enorm veel initiatieven ontstaan om de vluchtelingen zich thuis te laten voelen in Nederland. Zo zijn er in Apeldoorn veel gastgezinnen waar vluchtelingen kunnen aanschuiven voor een bord Hollandse stamppot (foto).

Welkomsttaart
Over een warm welkom gesproken, een klein berichtje wat vandaag in Trouw stond was ook hartverwarmend. Vrijwilliger Flip Geerling vertelt in de krant: “Dinsdagmiddag liepen we met een groepje van twintig vluchtelingen uit Iran en Syrië door Amsterdam. We hadden een korte rustpauze in een restaurantje op een van de grachten. Thee en koffie werden besteld. Tot onze grote verbazing werden er ook twee grote taarten op tafel gezet. Een ‘Welkom in Nederland’, van de eigenaren!”

Bron: NOS, Trouw

Lees meer

Volg ons