18 januari 2016

GASTCOLUMN: Oog in oog staan met God

‘Wat als God een van ons was? Gewoon een sloeber als een van ons. Gewoon een vreemde in de bus die probeert thuis te komen.’ Aan deze woorden moest ik denken toen ik in februari tijdens een reis van Netwerk tijd voor Actie in de Gay Village van Manchester stond tussen de zwervers, prostituees en dak- en thuislozen.

Stel het jezelf eens voor. De Gay Village van Manchester is een armoedige buurt. Het einde van de dag nadert. Donkere steegjes lichten op met de door neon-verlichte bars. Geschreeuw van aangeschoten mannen die zich verdringen om zich verder te bezatten in de vele kroegen. Een prostituee loopt zoekend rond en op de hoek van de straat bereidt een dakloze zijn slaapplaats zorgvuldig voor. Verwonderd aanschouw ik het tafereel.

We zijn op uitnodiging bij Barnabus. Een organisatie die onder andere voedsel uitdeelt aan dak- en thuislozen. Ons bezoek leggen we af, vlak voor het uitdelen van het avondeten.  Wanneer we aankomen staan de eerste daklozen al voor de deur te wachten. Sommigen uit onze groep gaan gesprekken aan. Het is rumoerig. Ze praten hard. Zien er slecht verzorgd uit en sommigen stinken naar de alcohol. De buurt en mannen om mij heen stralen agressie uit. Ik ben niet bang, maar om te zeggen dat ik mij op mijn gemak voel? Nou, nee…

Terwijl ik alle indrukken op me in laat werken betrap ik mijzelf op een gevoel van vervreemding. Ik wil hier niet zijn. Ik wil weg. Weg van deze mensen. Weg uit deze buurt.

En terwijl ik mijzelf aan het vervreemden ben, hoor ik Jezus woorden.

‘Als je iemand kleren geeft,
geef je MIJ kleren.’

‘Als je een dakloze opvangt,
vang je MIJ op.’

‘Als je iemand eten geeft die honger heeft,
geef je MIJ eten.’

Auch… dit doet pijn. Een confronterende eye-opener. Jezus is de Dakloze. Jezus is de Drugsverslaafde. Jezus is de Prostituee. Jezus is de Naakte. Jezus is de Hongerige. Jezus is de Zieke. Hij identificeert zich niet met de burgerlijke middenklasse. Hij identificeert zich met dat wat kwetsbaar is. De outcast.

Wat als Jezus anders is dan jij denkt?
Opnieuw moet ik denken aan de woorden van Joan Osborne:

‘If God had a face, what would it look like?
And would you want to see
if seeing meant that you would have to believe
in things like heaven and in Jesus
and the saints and all the prophets?’

Wat als Jezus anders is dan jij denkt? Dat Hij niet overeenkomt met jouw verwachtingen? Er is moed voor nodig om Jezus te zien in de naar alcohol stinkende en slecht verzorgde dakloze. Durf je Jezus daarin te zien? Durf je in deze Jezus te geloven?

In de Gay Village van Manchester ontdek ik dat ik Jezus op een andere manier ken, dan het evangelie mij laat zien. Hij komt niet overeen met mijn jarenlange aangeleerde christelijke-beeld van ‘Jezus is gestorven voor mijn zonden en als ik daarin geloof kom ik in de hemel’. Jezus is veel meer dan dat.

En het is hard nodig dat ik mijn beeld van hem ga aanpassen.
Want oog in oog staan met een dakloze is oog in oog staan met God.
En wat je voor hen doet, doe je voor Hem.

Leenard Kanselaar is jongerenwerker. Hij blogt op LeenardKanselaar.nl en IkZoekGod.nl en is betrokken bij evangelisatieproject Dabar.

Lees meer

Volg ons