25 januari 2016

GASTCOLUMN: Ik ben een held

‘Ik ben een held. De dag dat dat gebeurde was onvergetelijk. Het begon als een hele gewone dag. Net zo gewoon als ik het vond om te helpen. Dat ik in de krant en op televisie zou komen had ik van tevoren nooit bedacht. Ondanks dat het een beetje buitensporig was, voelde het best goed.’

Toegegeven: bovenstaand verhaal heeft nog niet plaatsgevonden. Ik stel me voor dat het ongeveer zo zal gaan. Tenminste, als ik ooit de mogelijkheid krijg om een redder in nood te zijn. Iets groots doen, dat lijkt me gaaf.

De nieuwe Gandhi of Martin Luther King worden zit er waarschijnlijk niet in. Maar met een heldendaad het nieuws halen moet te doen zijn. Vaak genoeg komen er op Facebook berichten voorbij van mensen die iets heldhaftigs hebben gedaan. Dan staar ik mijn scherm recht in de ogen en mompel ik pochend dat ik hetzelfde gedaan zou hebben. Wacht maar tot ik zoiets meemaak. Mijn kans komt nog wel.

Jaren geleden droomde ik al groot. Go big, or go home, right? Ik wist dat ik een held voor God wilde worden. Op een zondagochtend beloofde ik: ‘Ik zal alles voor U doen. Later gaan wij coole dingen doen samen, Heer!’ ‘Helemaal fantastisch,’ antwoordde God. De volgende dag tikte Hij me op mijn schouder. ‘Hey Lola, herinner je je gisteren nog? Deel je lunch maar met dat meisje dat alleen zit daar.’ Oeps. Dat was niet wat ik bedoelde. ‘Je wilt toch een held zijn? Dit is je kans. Begin vandaag maar.’

Ik hoef niet te wachten op een bankoverval of een kat in de boom om een held te kunnen zijn. Dat kan ook door een attent appje te sturen, iemand te bemoedigen of iets extra’s voor iemand te doen. Gewoon vandaag. Een hele gewone dag. Tijd om ‘m bijzonder te maken.

Een hele bijzondere held zei ooit: ‘Not all of us can do great things. But we can do small things with great love.’

Lees meer

Volg ons